Kremasti prilog
42

Od pripreme do gotovog obroka u samo 10 minuta: Napravite špinat na ovaj način i mnogi će ga jesti

Piše: L. R.
Špinat je odličan za vaš organizam
Špinat je odličan za vaš organizam
Špinat je jedna od zdravijih namirnica, a pritom sadrži samo 23 kalorije na 100 grama. Bez obzira na sve benefite koje nudi, mnogi ga ne vole jesti. Ipak, ako ga želite uvesti u svoju ishranu, svakako biste ga trebali napraviti na ovaj način.
Kremasti špinat idealan je kao prilog mesnim jelima, ali i kao dodatak namirnicama kao što su tjestenina, krompir i riža. U kombinaciji s jajima, možete povećati nutritivnu vrijednost na tanjiru pa kao takav može biti i samostalan obrok. Uz to, za njegovu pripremu bit će vam potrebno 10 minuta.

Za ovaj recept bit će vam potrebno:

  • 500 grama špinata (može i zaleđeni)
  • jedna glavica crvenog luka
  • dva čehna bijelog luka
  • 20 grama maslaca
  • 100 mililitara mlijeka
  • dva jajeta
  • jedna kašika brašna
  • nekoliko kašika mlijeka
  • sol

Priprema:

Za početak usitnite crveni luk, a bijeli luk narežite na tanke listiće. Na laganoj vatri istopite maslac. Ukoliko nemate maslac možete koristiti i ulje. Najprije dinstajte crveni luk pa kada omekša, dodajte špinat.

Ukoliko koristite zaleđeni špinat, potrebno ga je odlediti na sobnoj temperaturi. Ubrzo nakon dodavanja špinata, ubacite i bijeli luk i 100 mililitara mlijeka.

U jednoj posudi umutite jaja s kašikom brašna i nekoliko kašika mlijeka pa posolite. Umućenu smjesu dodajte špinatu i lagano umiješajte. Ostavite da se sve kuha nekoliko minuta, a onda dodatno posolite.