Neizostavan dio ramazanske trpeze: Pripremite kadaif na drugačiji način
Originalno arapska slastica ime je dobila od arapske riječi kataif, što znači baršun. U našu tradicionalnu kuhinju Osmanlije su donijele kadaif.
U bosanskoj tradicionalnoj kuhinji kadaif se obično priprema na klasičan način, red kadaifa, koji se pospe nadjevom od oraha i grožđica, a potom ponovo prekrije redom kadaif rezanaca. Međutim, u različitim krajevima ova slastica se sprema na različite načine. Ukoliko želite priremiti kadaif na drugačiji načini, probajte recept za Erzurum kadaif (kadaif dolma).
Kadaif dolma je popularna slastica iz turske regije Erzurum. Obično se pravi prženjem na ulju, ali ovaj desert možete spremati i u pećnici.
Potrebno:
300 grama kadaifa
1 šolja oraha
3 jaja
1 čaša mlijeka
kašika vanilije
Za preliv (agda) potrebno:
2 šolje šećera
2,5 čaše vode
3-4 kapi limunovog soka
Kako napraviti punjeni kadaif?
Prvo napravite agdu tako što ćete kuhati šećer, vodu i 3-4 kapi limunovog soka. Skuhanu agdu ostavite da se ohladi.
Isitnite i pripremite orahe, a zatim isjecite kadaif na komade u veličini od 20 do 30 cm. Potom stavite nadjev s orasima na jedan kraj kadaifa te ga umotajte. Na isti način umotajte ostak kadaifa.
Potom umutite jaje, mlijeko i vaniliju i dobijenom smjesom prelijte kadaif.
Prženje:
Ulje dobro zagrijte u dubokoj šerpi, a potom stavite kadaf da se isprži. Kada se kadaif dolme isprže, stavite ih u ohlađenu agdu. Na kraju kadaif dolme servirajte i ukrasite po želji.