"Nurina pekara": Tuzlanka spojila ljubav prema pravljenju peciva i fotografiji
Nura Hasanović je kao kulinarski entuzijasta željela da podijeli isprobane i praktične recepte sa svojim prijateljicama, te je prije nepunih godinu dana napravila Facebook stranicu Nurina pekara, sa namjerom da dokumentuje proces spremanja recepata, kao i da ostvari kontakte sa drugim ljudima sličnih interesovanja.
"Nurina pekara je mjesto gdje ćete pronaći inspirativna rješenja, servirana iz vrućeg kalupa svakodnevnice jedne matematičarke. Integrišući svoja matematička, kulinarska i fotografska umijeća u ukusne i lijepo aranžirane delicije, Nura će nastojati da Vas inspiriše kako biste i sami razvili kulinarske vještine", poručuje ova Tuzlanka.
Recepte pronalazi na internetu, u starim porodičnim sveskama i, kako kaže, u glavama nena. Od izvora recepata sa Interneta, tu su blogovi Hleb & Lale, Na tanjiru i So i biber, koje vrlo često posjećuje. Svojih recepata za sada još nema, jer, kako kaže, ima još mnogo postojećih za isprobati.
Delicije koje priprema još uvijek ne prodaje, već ih pravi za sebe, članove porodice i prijatelje. Dodaje kako zbog interesovanja ljudi i dalje razmišlja o tome, ali zbog studentskih obaveza nije u mogućnosti posvetiti dovoljno vremena za takav poduhvat, tako da će morati sačekati kraj studija.
"Takvu situaciju spremno iskorištavaju moji ukućani i ostala rodbina i prijatelji koji redovno testiraju primjerke sa Facebook stranice", kaže Nura u razgovoru za Klix.ba.
Sebe naziva "freelance kuharicom", ličnom kuharicom po narudžbi.
"Za mene ovo ne predstavlja nikakav poslovni aranžman, već slobodu da pravim ono šta želim, kada želim", kaže Nura, te pojašnjava kako "freelance kuhar" treba da posjeduje ljubav prema kulinarstvu i vječnu želja za učenjem i nadogradnjom znanja i vještina.
Ona radi uglavnom sa tijestom, jer je, kako kaže, to opušta, a uživa u pravljenju peciva od pšenice, ječma, zobi i heljde, kao i razne slastice.
"Cijeli proces pravljenja peciva, od brašna, vode i mlijeka do rumenog hljebčeta ili kiflice je lijep i mirišljav. A moj utisak je da je ta vještina poprilično zaboravljena među mladima, te je ovo pokušaj da se, na neki način, ta znanja ponovno aktiviraju. Pecivo nije jedina tematika, ali je svakako najbitnija za mene", pojašnjava Nura.
Reakcija posjetilaca na Nurinu pekaru su, kaže, bile veoma pozitivne, tako da je stekla više novih prijatelja iz neposredne okoline, a sve češće joj se javljaju i ljudi sa naših prostora koji žive u inostranstvu.
"Količina pitanja i pozitivnih komentara je bila zadivljujuća. Jedino žalim što moram mnoge razočarati zbog toga što je to samo Facebook stranica a ne "prava" pekara od cigle i maltera", kaže Nura.
Pored ljubavi prema kuhanju, u njenim se radovima može primijetiti i ljubav prema fotografiji, pa Nurinu pekaru krase gotovo umjetničke fotografije ukusnih peciva.
"Ljubav prema fotografiji sam odlučila iskoristiti u Nurinoj pekari, uz prethodno znanje i fotografsku opremu. Prve pohvale na Facebook stranici bile su upravo na račun fotografija, tako da je s vremenom fotografisanje spremljenih jela postalo jednako bitno koliko i samo jelo", navodi Nura, koja je u augustu ove godine, na poziv organizacije Centar za mlade Kvart, učestvovala u obilježavanju dana mladih u Prijedoru sa izložbom svojih fotografija, od kojih je polovina bila sa Nurine pekare.
Nura je inače studentica matematike na Univerzitetu u Tuzli. Pored pekare, uživa u fotografiji, pilatesu i odlascima u prirodu. Kaže kako voli čaj i dobru knjigu, kao i da sluša ploče. Ponekad se bavi i dekupažiranjem, iako ne toliko često koliko bi željela.