Prazne kalorije
47

Nutricionistica kaže da ovu namirnicu trebate u potpunosti izbaciti: Nema nikakvu vrijednost

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Nutricionistica Jinan Banna otkrila je koju vrstu ultraprerađene hrane trebate potpuno izbjegavati, nakon što je nedavna studija utvrdila da ova vrsta hrane može skratiti životni vijek za 10 posto.

Konzumiranje ultraprerađene hrane često može dovesti do većeg rizika od razvoja zdravstvenih stanja poput demencije, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, prema Američkom medicinskom udruženju.

Jinan Banna, profesorica nutricionizma, za CNBC je govorila o ultraprerađenoj hrani te kazala kako ograničava njen unos i to posebno jednu vrstu.

"Neke ultraprerađene namirnice nikada ne bih konzumirala, kao što su sokovi s dodanim šećerom", navela je.

Pojasnila je kako ovi sokovi nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost osim kalorija u obliku šećera. Dakle, to su prazne kalorije, koje nam ne daju nijedan od nutrijenata koji su nam potrebni.

Kada pijete sok s dodanim šećerom, vrlo se brzo vari i može izazvati osjećaj gladi, dodaje ona, što može dovesti do toga da pojedete više hrane nego što ste planirali.

Umjesto zaslađenih sokova, Banna bira različite vrste čaja i vode, negazirane ili gazirane.

"Ponekad popijem hladan čaj od hibiskusa. Obična voda je, naravno, odlična alternativa. Čak i kafa može biti opcija, naravno, konzumirana umjereno", navela je.

Dijetalni sokovi i druga ultraobrađena pića su prerađena hrana koju Amerikanci najviše konzumiraju, pokazuje nedavna preliminarna studija koja je analizirala podatke o ishrani prikupljane od 1995. za više od 500.000 Amerikanaca u dobi od 50 do 71 godine. Podaci su korišteni da bi se utvrdilo da li su postojale veze između izbora ishrane i stope smrtnosti u rasponu od skoro 30 godina.

Od 124 namirnice, ultraprerađena pića su bila hrana broj 1 koju su konzumirali ljudi koji su imali najveći unos ultraprerađene hrane. Studija je također otkrila da se životni vijek onih čija je ishrana bogata ultraprerađenom hranom može skratiti za više od 10 posto, prema CNN-u.