Izbjegavjate ih
0

Ove najgore obrađene namirnice uništavaju mikrobiom crijeva i praktički garantuju nadimanje

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Prerađena hrana je super ukusna, ali može biti prilično teška za vaša crijeva.

Mnoge od ovih namirnica prepune su šećera, nezdravih masti i umjetnih sastojaka koji mogu narušiti ravnotežu crijevnih bakterija.

Kada se ova ravnoteža naruši, to može dovesti do nadimanja i nelagode. Vašim crijevima je potrebna mješavina dobrih nutrijenata da bi ostali zdravi, a previše prerađenih stvari može poremetiti tu ravnotežu.

Hrana sa visokim sadržajem fruktoze kukuruznog sirupa

Prerađena hrana koja sadrži kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze (HFCS) može doprinijeti probavnim problemima kao što su plinovi, nadimanje i probavne smetnje. HFCS je uobičajen zaslađivač koji se koristi u raznim prerađenim i pakiranim namirnicama, uključujući pića, grickalice i deserte. Osim toga, hrani koja sadrži HFCS često nedostaje vlakana, što je ključno za promicanje redovnog pražnjenja crijeva i sprječavanje probavne smetnje.

Hot dog

Visok sadržaj natrijuma u prerađenoj hrani kao što su hrenovke može dovesti do zadržavanja vode, uzrokujući nadimanje i osjećaj sitosti. Štaviše, prekomjeran unos soli može poremetiti ravnotežu tečnosti u probavnom sistemu, usporavajući cjelokupni probavni proces. Hot dogovi i slično prerađeno meso također mogu imati nedostatak vlakana, neophodnih za pravilnu probavu.

Hrana poput hot dogova može dovesti do problema sa gastrointestinalnim traktom. Hrenovke su bogate natrijumom i konzervansima. Ove stvari imaju tendenciju da uzrokuju zadržavanje vode što može dovesti do osjećaja sitosti, nadimanja, plinova i probavne smetnje. Osim toga, konzervansi u viršlima mogu uzrokovati upalu crijeva, što dovodi do sličnih GI simptoma.

Bijeli hljeb

Nažalost, bijeli hljeb može oštetiti crijeva, uzrokovati probavne probleme i dovesti do nadimanja. Ova uobičajena sorta kruha napravljena je od rafiniranog brašna, bez prirodnih vlakana i hranjivih tvari.

Rafiniranjem brašna nastaje bijeli hljeb koji nema dovoljno vlakana i hranjivih tvari. Rezultat rafiniranja je uklanjanje mekinja i klica, ostavljajući za sobom samo skrobni endosperm. Iako ga to čini lako probavljivim, to dovodi do brzog povećanja razine šećera u krvi, što može uzrokovati nelagodu u probavi i nadimanje.