Laka priprema
33

Ova zdrava i ukusna poslastica ima pozitivno djelovanje na crijevnu barijeru i upale

Piše: D. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mnogi deserti mogu nepovoljno utjecati na probavu, a previše šećera i neprikladne namirnice mogu narušiti ravnotežu crijevne mikrobiote.
Nutricionistica Amanda Sauceda za Newsweek je navela jednostavnu poslasticu kao ukusnu i zdravu alternativu, a to su jogurt i voće. Ove dvije namirnice kako tvrdi Sauceda hrane crijevnu mikrobiotu.

Ona preporučuje eksperimentisanje s različitim vrstama jogurta kako biste pronašli onaj koji vam najviše odgovara.

"Isprobajte nekoliko različitih jogurta od vanilije, svaki će imati drugačiji okus. Ja preferiram jogurte guste teksture poput grčkog jogurta, a za dodatni okus predlažem punomasne jogurte, iako nisu idealni za ishranu baziranu na niskom udjelu masnoća", kazala je.

Bobičasto voće poput borovnica ima prednost za probavu. Ovo voće bogato je vlaknima, antioksidansima, a borovnice imaju pozitivno djelovanje na crijevnu barijeru i upale.

Sauceda preporučuje biranje jogurta bez dodanih šećera ili s manje od 10 grama po porciji. Ona predlaže dodatak maslaca od kikirikija ili čokoladnih mrvica za slađu verziju.