Zdrave opcije
15

Ove ljetne deserte možete jesti bez grižnje savjesti: Pomažu stabilizaciji šećera u krvi

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ljeto je savršeno vrijeme za uživanje u osvježavajućim i ukusnim desertima koji neće narušiti vaše zdravlje i ciljeve mršavljenja.

Sa toliko svježeg voća i drugih korisnih sastojaka na raspolaganju, možete pripremiti poslastice koje zadovoljavaju vašu želju za slatkim, a da pritom održavate stabilan šećer u krvi.

Ovi zdravi ljetni deserti odličan su način da uživate u sezoni i pomažu u prevenciji dijabetesa, a istovremeno podržavaju vaše cjelokupno blagostanje.

Chia sladoled od kokosa - Nutricionisti preporučuju da isprobate sladoled od kokosa i chia sjemenki, koje su ukusne, osvježavajuće za ljeto i dobre za vas. Kokos je aromatičan i kremast sastojak za sladoled, a sigurno će se dobro slagati sa chia sjemenkama. Kokos je bogat važnim zdravim mastima, dok su chia sjemenke prepune vlakana. Ovaj desert je već ukusan, ali dodavanje nekalorijskog zaslađivača za ovo neće škoditi.

Orašasti plodovi preliveni tamnom čokoladom - Tamna čokolada , sa većim sadržajem kakaa, ima manje šećera u poređenju s mliječnom čokoladom, što je čini prikladnim izborom za one koji prate nivo šećera u krvi. Orašasti plodovi, kao što su bademi ili orasi pružaju i zdravu dozu proteina i korisnih masti.

Smoothie od bobica i avokada - Ovaj smoothie obično kombinuje bobičasto voće bogato antioksidansima kao što su jagode, borovnice ili maline sa kremastim avokadom i tečnom bazom poput bademovog mlijeka ili kokosove vode. Bobičasto voće ima malo šećera i mnogo vlakana, što pomaže u usporavanju apsorpcije šećera u krvotok i potiče stabilan nivo šećera u krvi. Avokado dodaje zdrave masti i kremastu teksturu, dodatno doprinoseći regulaciji šećera u krvi.

Kokosov jogurt s orasima i sjemenkama - Uživanje u mješavini kokosovog jogurta s orasima i sjemenkama nije samo ukusno – to je pametan izbor za vaše zdravlje. Kremasti kokosov jogurt, uparen sa mješavinom badema, oraha, chia sjemenki i lanenih sjemenki, stvara desert koji je istovremeno zadovoljavajući i hranjiv. Sa prirodnim niskim sadržajem šećera u kokosovom jogurtu i vlaknima i proteinima iz orašastih plodova i sjemenki, ovaj desert može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.