Bolje ih je izbjeći
2

Ove namirnice nikad ne biste trebali spremati u fritezi na vrući zrak

Piše: N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Premda mnogi svakodnevno koriste friteze na vrući zrak za pripremu jela, ponekad ih je najbolje preskočiti zbog nereda ili neravnomjernog kuhanja, dok je nekad jednostavnije ili efikasnije kuhati jelo na tradicionalan način.

Friteze su mnogima postale najbolji prijatelj u kuhinji, praveći zdravije verzije vaših omiljenih jela u trenu.

Međutim, ovaj kućni aparat ne može vam pomoći pri spremanju svih namirnica koje imati u ostavi, a stručnjaci za zdravlje i sigurnost upozoravaju ljude da je izbjegavaju koristiti za neke od najčešćih namirnica u vašoj kuhinji.

Lisnato povrće

Lisnato povrće treba izbjegavati kada je riječ o kuhanju u fritezi. Vrući zrak će većinu lisnatog povrća poput špinata, kelja i blitve napraviti hrskavim. Čvrsto povrće, uključujući prokulice i tikvice se može spremati u fritezi, ali je lisnato povrće najbolje kada se dinsta ili kuha na pari.

Pileće filete

Pileća krilca, bataci i svi komadi s kostima savršeni su kandidati za fritezu. Pileća prsa bez kostiju nemaju puno masnoće i lako će se osušiti, stoga nisu najbolji izbor. Ipak, ako ih "zaštitite" s malo jaja i prezle bit će u redu, ali "gola" pileća prsa kuhana u fritezi često budu suha ili gumena.

Veliki komadi mesa

Veliki komadi teletine ili janjetine obično su najbolji kada se kuhaju na niskoj temperaturi ili koristeći spore metode spremanja, a njihovo spremanje u fritezi na vrući zrak se ne preporučuje.

Brokule

Ako brokulu umotate u foliju, možete koristiti fritezu da je brzo spremite. Ako ih ostavite nepokrivene i izložene vrućem zraku, na kraju ćete dobiti osušene vrhove brokule koji su sve samo ne ukusni.