Ako nemate fritezu, onda ste sigurno čuli za ovaj popularni aparat koji mnogi širom svijeta koriste za svoje kulinarske potrebe.
Uprkos tome što su odličan dodatak svakom domaćinstvu, mnogi ljudi prave uobičajene greške koje se mogu dogoditi i tokom i nakon kuhanja.
Joshua Warren, stručnjak za friteze, otkrio je najčešće greške napravljene s fritezama i dao savjete kako ih izbjeći.
Previše hrane u korpi
Uobičajena greška koju mnogi ljudi prave je stavljanje previše hrane u fritezu u bilo kojem trenutku. Ako to učinite, vaša hrana se možda neće pravilno kuhati i može rezultirati još dužim vremenom kuhanja.
Stavljate previše ulja
Možda mislite da će ulje pomoći da hrana bude brže gotova, ali upotreba previše ulja je greška koja može uzrokovati lošem krajnjem rezultatu. Također, velika količina ulja poništava smisao upotrebe friteze, koja se uglavnom smatra zdravijom opcijom kuhanja.
Zaboravljate protresti hranu
Ako zaboravite protresti ili okrenuti hranu na pola pečenja, to često može dovesti do neravnomjerno pečenje hrane. Zgodna je ideja postaviti podsjetnike te protresti korpu friteze svakih nekoliko minuta. To će vam pomoći da osigurate da sve strane vaše hrane budu ravnomjerno kuhane.
Očistite fritezu nakon upotrebe
Pokušajte da očistite fritezu nakon svake upotrebe. Obratite posebnu pažnju na korpu, poslužavnik i unutrašnjost uređaja kako biste osigurali da radi nesmetano svaki put kad je koristite.