Lako je naučiti
3

Ovo je najveća greška koju pravite kada spremate hljeb

DP
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Ako ste mislili da čuvate hljeb na pravi način, vjerojatno ste se prevarili, jer mnogi u želji da duže održe njegovu svježinu čine grešku koja zapravo ubrzava proces kvarenja.

Mnogi se trude što je moguće duže održati hljeb svježim i poslije toliko savjeta misle da su našli pravi recept za to. Vjerojatno i vi s ovim ciljem stavljate hljeb u frižider, što je ogromna greška, osobito ako je u pitanju svježi hljeb. Mnoge namirnice uspijevaju održati svoju svježinu duže ako su u frižideru, ali to ovdje nije slučaj, piše RealSimple.

Prema riječima Jonathana Davisa iz pekarnice La Brea Bakery u San Leandru u Kaliforniji, štrucu svježeg hljeba nikako ne trebate stavljati u frižider.

"Ako stavite hljeb u frižider, temperatura i okruženje u njemu zapravo će ubrzati proces kvarenja umjesto da ga održe svježim", tvrdi Davis.

On objašnjava da je najbolji način kako što duže očuvati svježinu hljeba držati ga na sobnoj temperaturi u kutku sobe ili kuhinje koji nije previše topao ili suh. Čuvajte ga izvan dosega Sunčeve svjetlosti, daleko od prozora.

"Najbolje bi bilo pojesti ga u prva dva do tri dana otkad ste ga kupili, jer poslije toga njegova svježina i okus počinju slabjeti", kaže on.

Ako štrucu ne pojedete u roku od tri dana, umotajte je u vrećicu i stavite je u zamrzivač, a ne u frižider, a kada je budete htjeli jesti, zagrijte je u pećnici.

Ako ne želite zamrznuti hljeb, možete ga upotrijebiti za neki recept. Na primjer, možete napraviti krutone ili ga izmrviti i dobiti domaću prezlu, pa ga dodati salatama, juhama i drugim jelima.