Isprobajte recept
29

Hljeb koji se ne mijesi idealan je za sve one koji nisu vješti u pripremi peciva

Piše: L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako volite domaća peciva, ali niste najvještiji u njihovoj pripremi, trebali biste isprobati recept za hljeb koji se ne mijesi. Osim što je jednostavan za napraviti, on je jednako mirisan i ukusan pa bi se češće mogao pronaći na vašoj trpezi.
Za ovaj hljeb pored veće posude i tepsije bit će vam potrebna još i drvena kašika, a s kojom ćete miješati sastojke.

Sastojci koji su vam potrebni su:

  • 500 grama brašna tip 400
  • dvije kašičice suhog kvasca
  • jedna kašičica šećera
  • dvije kašičice soli
  • 400 mililitara vode
  • malo ulja

Priprema:

U veću posudu sipajte 250 grama brašna, dodajte kvasac, šećer, sol pa pomiješajte. Potom dodajte vodu i miješajte drvenom kašikom tako da ne ostane grudvica pa postepeno dodajte ostatak brašna.

Ostavite tijesto da naraste nekih pola sata, a nakon toga premažite ga s malo ulja i ostavite još 30 minuta da raste. Tepsiju u kojoj ćete peći, obložite papirom za pečenje.

Laganim potezom prebacite tijesto u tepsiju i potom pecite u zagrijanoj rerni. Hljeb je prvih 10 minuta potrebno peći na 250 stepeni. Poslije toga smanjite na 190 stepeni i pecite ga otprilike 40 minuta.