Isprobajte recept
29
Hljeb koji se ne mijesi idealan je za sve one koji nisu vješti u pripremi peciva
Piše: L. R.
Foto: Shutterstock
Ako volite domaća peciva, ali niste najvještiji u njihovoj pripremi, trebali biste isprobati recept za hljeb koji se ne mijesi. Osim što je jednostavan za napraviti, on je jednako mirisan i ukusan pa bi se češće mogao pronaći na vašoj trpezi.
Za ovaj hljeb pored veće posude i tepsije bit će vam potrebna još i drvena kašika, a s kojom ćete miješati sastojke.
Sastojci koji su vam potrebni su:
- 500 grama brašna tip 400
- dvije kašičice suhog kvasca
- jedna kašičica šećera
- dvije kašičice soli
- 400 mililitara vode
- malo ulja
Priprema:
U veću posudu sipajte 250 grama brašna, dodajte kvasac, šećer, sol pa pomiješajte. Potom dodajte vodu i miješajte drvenom kašikom tako da ne ostane grudvica pa postepeno dodajte ostatak brašna.
Ostavite tijesto da naraste nekih pola sata, a nakon toga premažite ga s malo ulja i ostavite još 30 minuta da raste. Tepsiju u kojoj ćete peći, obložite papirom za pečenje.
Laganim potezom prebacite tijesto u tepsiju i potom pecite u zagrijanoj rerni. Hljeb je prvih 10 minuta potrebno peći na 250 stepeni. Poslije toga smanjite na 190 stepeni i pecite ga otprilike 40 minuta.
Možda vas zanima
Interkontinentalni kup
Real Madrid je prvak svijeta! Mbappe i društvo u finalu razbili meksičku Pachucu
Vezani članci
Mogu biti i kao prilog
Jednostavan obrok koji se brzo sprema: Napravite zapečene šampinjone punjene sirom i šunkom
Miris djetinjstva
Starinski recept na drugačiji način: Isprobajte prhke čokoladne šape
Krije zanimljivu priču