Ovog Bajrama napravite cheesecake baklavu, tradicionalni kolač na drugačiji način
Za pripremu ove neobične slastice potrebno vam je 12 tankih kora za baklavu, 12 kašika istopljenog putera, 2 šolje pistacija, 2 šolje lješnjaka, prstohvat soli, 3 šolje kremastog sira, pola šolje meda, 3 veća jajeta, 2 kašike vanilije, 1 kašika soka od limuna, 1/2 šolje vode, 1 kašika vode s okusom narandže, 1/4 šolje nasjeckanih pistacija, 1/2 šolje nasjeckanih oraha, kopriva i sok od 2 limuna.
U kalup za tortu promjera 24 cm stavite papir za pečenje pa ga premažite otopljenim puterom. U međuvremenu pripremite koru - premažite je puterom, preklopite vertikalno na pola i stavite u kalup tako da malo visi preko ivice kalupa. Isto uradite i s preostalim korama.
Dvije šolje pistacija i dvije šolje lješnjaka istinite da imaju teksturu pijeska. Stavite u zdjelu, dodajte preostali otopljeni puter i prstohvat soli te sjedinite. Smjesu rasporedite u kalup koji ste prethodno obložili korama i ostavite u frižider dok ne pripremite kremu od sira.
U velikoj zdjeli mikserom miješajte kremasti sir dok ne dobijete tečnu strukturu. Nakon toga dodajte med, jedno po jedno jaje, vaniliju i sok od limuna. Sjedinite, ali nemojte puno miješati. Ovu smjesu sipajte u kalup i pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 160 stepeni. Nakon toga hladite jedan sat pa stavite u frižider na minimalno četiri sata.
Med i vodu od narandže zagrijte na srednje jakoj vatri. Kada proključa smanjite na laganu vatru i kuhajte dok se zgusne (otprilike 15 minuta). Sklonite sa šporeta, a nakon što se ohladi dodajte lješnjake i pistacije. Ovaj preljev stavite preko ohlađene baklave sa sirom i uživajte u neobičnoj poslastici.