Čarolija na nepcima
8

Pekarske poslastice za kišne i hladne dane: Slani i slatki recepti za ukusna tijesta

DP
Foto: Vimeo/Half Baked Harvest
Foto: Vimeo/Half Baked Harvest
Šta pivo, cheddar i bundeva imaju zajedno? Tri različita pekarska recepta da se oživi bogata čarolija na nepcima.

Ni zime nisu što su nekad bile. Malo dođu pa brzo odu i opet se vrate. Ove nagle promjene vremena poigravaju se sa svima nama. Ono što okuplja porodicu i grije dom katkad je, jednostavno, vruća pećnica i slasno tijesto što se puši na prozoru.

Ako ste ljubitelj hljeba i jela od tjestenine, pripremili smo vam tri recepta koja će se svidjeti onima koji vole slano, ali i slatko, piše Pop Sugar. Brzo se pripremaju, a okusi ostaju zauvijek. Spremite tepsije i uživajte u pripremanju ovih ukusnih poslastica.

Muffini s cimetom od pivskog tijesta

  • vrijeme pripreme: 15 minuta
  • vrijeme pečenja: 25 minuta
  • količina: 12 komada

Sastojci

Za muffine: 4 šoljice brašna - 540 g 2 kašičice praška za pecivo - 9 g 2 kašičice sode bikarbone - 9 g 1/3 šoljice kristal šećera - oko 75 g kašičica soli - 5 g 340 ml piva - za istančaniji okus piva, koristite ječmeno ili pivo gornjeg vrenja (ale), a za umjereniji okus, predlažemo lager, pilsner ili pšenično pivo

Za punjenje:

pola šoljice maslaca - 114 g

2,5 kašičice cimeta - 14 g pola kašičice mljevenog muškatnog oraščića - 0,5 g 1/4 šoljice smeđeg šećera - 50 g pola šoljice bijelog šećera - 100 g

Za preljev:

4 kašičice maslaca - 57 g 4 kašičice krem sira - 60 ml 2 šoljice šećera u prahu - 220 g kašičica ekstrakta vanile

kašičica punomasnog mlijeka

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180°C. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, šećer, sol i pivo dok se ne oblikuje masa od tijesta.

Na površini posutoj brašnom umijesite tijesto četvrtastog oblika. Tijesto će biti mekano pa ćete ga relativno lako moći oblikovati, samo ga nemojte previše razvlačiti.

U manjoj zdjeli pomiješajte maslac, cimet, muškatni oraščić, smeđi i bijeli šećer dok se ne stvori masa nalik pasti.

U jednakom sloju, razmažite pastu po vrhu četvrtastog tijesta. Nježno urolajte tijesto, rolada ne mora biti savršena. Izrežite tijesto na 10-12 malih kolutova i smjestite ih u kalupe za muffine koje ste prethodno premazali maslacem.

Pecite ih 25 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

U manjoj zdjeli umutite maslac i krem sir dok se ne sjedine. Zatim, dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanilije i mlijeko. Sve to ponovno umutite da dobijete jedinstvenu smjesu. Nakon pečenja, prelijte muffine i poslužite ih dok su vrući.

Cheddar pužići s aromatičnim začinima

  • vrijeme pripreme: 20 minuta
  • vrijeme pečenja: 20 minuta
  • količina: 12 komada

Sastojci

šoljica toplog punomasnog mlijeka vrećica suhog kvasca kašičica meda 2 razmućena jajeta 2 kašičice otopljenog maslaca 3,5 šoljice višenamjenskog brašna pola kašičice soli 2 šoljice naribanog cheddar sira kašičica svježih listova majčine dušice dvije kašičice mješavine začina s bijelim lukom pola kašičice mljevene paprike 1/4 šoljice pesto umaka

Priprema

U zdjeli pomiješajte mlijeko, kvasac, med, jaja, maslac, brašno i sol.  Potrebno je miješati smjesu sve dok se brašno ne sjedini, oko 4-5 minuta. Ako je tijesto ljepljivo, dodajte još pola šoljice brašna. Prekrijte zdjelu s tijestom plastičnom folijom. Ostavite je na sat vremena da naraste na sobnoj temperaturi.

Za to vrijeme, spremite punjenje. U manjoj ćete zdjeli pomiješati cheddar, majčinu dušicu, mješavinu začina s bijelim lukom i mljevenu papriku. Zagrijte pećnicu na 180°C. U tepsiju za pečenje stavite papir za pečenje.

Usput pospite svoju radnu površinu brašnom. Izvadite tijesto iz zdjele, rastegnite ga i razvaljajte u pravokutni oblik. Namažite pesto čitavom dužinom tijesta. Zatim, mješavinu s cheddar sirom pospite po pesto umaku i prstima je lagano utisnite u sam umak. Poprečno uvaljajte tijesto u roladu i potrudite se da je svaki kolut čvrst. Kada dosegnete kraj tijesta, rubom zapečatite roladu. Oštrim nožem izrežite roladu na 12 rolnica, a potom ih smjestite u tepsiju. Pokrijte ih plastičnom folijom na 20-30 minuta, da narastu ili ih, ako želite, ostavite u hladnjaku da odstoje preko noći.

Rolnice pečete 20-25 minuta, dok ne primijetite da sir cvrči. Poslužite dok je vruće.

[VIMEO]https://vimeo.com/345558626[/VIMEO]

Veganski hljeb od bundeve s komadićima crne čokolade

  • vrijeme pripreme: 15 minuta
  • vrijeme pečenja: 50 minuta
  • količina: 12-13 komada

Sastojci

1 i još 1/4 šoljice bezglutenske mješavine brašna za sve namjene pola šoljice zobenog brašna pola šoljice bademovog brašna kašičica sode bikarbone pola do pune kašičice praška za pecivo pola kašičice soli pola muškatnog oraščića šoljica pirea od bundeve pola šoljice ulja sjemena grožđa ili rafiniranog kokosovog ulja (kao zamjena, u obzir dolazi i topljeni veganski maslac) 3 kašičice javorovog sirupa ili meda (med nije veganska opcija) 3 do 4 kašičice bilo kojeg mlijeka neživotinjskog porijekla: kokosovo, bademovo, sezamovo, sojino, orahovo, zobeno kašičica ekstrakta vanilije (po izboru) 2 kašičice jabukovog octa pola do 2/3 šoljice crne čokolade

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180°C. Podmažite tepsiju i pospite je brašnom. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i začine. U manjoj zdjeli pomiješajte pire od bundeve, ulje, javorov sirup i mlijeko. Kao što je spomenuto, dodajte ekstrakt vanilije po želji. Pomiješajte obje smjese, a potom dodajte jabukov ocat. Miješajte dok se smjese ne sjedine, ali obratite pažnju da ne pretjerate jer će u suprotnom smjesa biti jako tvrda.

Kada ste smjestili tijesto u tepsiju, na njega dodajte komadiće crne čokolade.

Pecite tijesto 40-50 minuta, sve dok štruca ne dobije zlatno-smeđu boju. Ako primijetite da rubovi postaju smeđi, ali da se sredina tijesta sporije peče, prekrijte tepsiju aluminijskom folijom i nastavite s pečenjem dok cijela štruca ne bude gotova.

Ostavite štrucu u tepsiji 20 minuta da se prohladi. Nožem pažljivo odvojite štrucu od tepsije i ostavite da se ohladi.