Ako smatrate da bi mogli postići bolje rezultate u kuhanju, imajte u vidu da možda griješite u nekom sasvim jednostavnom koraku. Vjerovali ili ne, puno je uobičajenih propusta koje ljudi često prave u kuhinji. Neki od najčešćih previda i načina na koje ih možete popraviti su:
Niste dovoljno začinili hranu
Ovo je jedan od osnovnih elemenata u kuhanju, a čini se da mnogi pogrešno koriste so i biber. Pod uvjetom da pri ruci imate mlin za biber, ne zaboravite ga koristiti tokom cjelokupnog procesa kuhanja. Također ne zaboravite probati hranu jer rijetko ko može zaključiti šta nedostaje isključivo na osnovu mirisanja. Saznajte šta nedostaje i postepeno dodavajte začine kako bi postigli idealan ukus, piše LM.
Ne pripremate hranu pravilno
Ovo se ne odnosi samo na sastojke, već i na uređaje. Provjerite jeste li dovoljno zagrijavali rernu kao i sve potrebne lonce i tave. Kad smo već kod toga, uvijek je dobro unaprijed pripremiti količine (luka, mesa, jaja i ostalog).
Prekuhavanje
Stvar koju ljudi zaboravljaju je da će se nakon uklanjanja sa šporeta hrana i dalje lagano kuhati. Torte, peciva, meso i sličnu hranu je potrebno malo ohladiti prije jela. Tjestetina i povrće se također često prekuhaju pa pripazite na tavu.
Ne koristite dovoljno kvalitetnih sastojaka
Ako već ne kupujete u lokalnim mesarama, ribarnicama i prodavnicama voća i povrća, vrijeme je da počnete. Ne samo da ćete podržati podržati mala preduzeća, farme i pojedince, već ćete dobiti vrhunsku hranu za vaše obroke. U fokusu pripremanja svakog tanjira bi trebao biti kvalitet. Naravno, pobrinite se da utvrdite da oni zaista prodaju zdrave namirnice.
"Držite" se recepta
Možete prilagođavati recept tako da odgovara vašem raspoloživom vremenu i sastojcima koje trenutno imate, ali shvatit ćete da svaki recept trebate "ispoštovati" do kraja. Ako u receptu piše da tostirate orašaste plodove ili sjemenke, stvarno ih tostirajte. To sve čini razliku kada su u pitanju okus i tekstura. Zamjena iscijeđenog limuna s onim kojeg kupite u flaši? Ne, neće imati isti okus. Što se tiče brašna i šećera, zaista je važno koristiti tačan tip naveden u receptu.