Ukusno i dekorativno
6

Pita od prase i lososa u lisnatom tijestu za savršenstvo okusa

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Ovo jelo francuskog porijekla oduševit će vaše ukućane. Osim što je ukusno, veoma je dekorativno pa se nećete postidjeti poslužiti ga i najzahtjevnijim gostima.

Ovo jelo sadrži veoma zdrave sastojke poput prase i lososa.

Prasa je bogata kalijem, magnezijem, željezom, kalcijem, vitaminom C te B-kompleksom. Prasa je dobra za kašalj i čisti začepljene dišne organe. Dobar je lijek za giht i probleme s mokraćnim kanalima.

Losos je jedna od najzdravijih riba, dobar je izvor proteina, vitamina B12 i selena. Odličan je za zdravlje kostiju i dobar je izvor kalcija.

Potrebni sastojci za pripremu ovog jela:

500 gr lisnatog tijesta 1 veća prasa 200 gr lososa 100 gr krem sira

200 gr mozzarele 1 jaje biber i so

Način pripreme:

Sitno isjeckajte prasu, posolite i pobiberite. Dodajte sto grama krem sira i promiješate. Na razvaljano tijesto stavite proprženu prasu. Odozgo poredajte komade tanko isječenog lososa. Potom pospite mozzarelom.

Preklopite drugim listanitm tijestom. Krajeve tijesta zatvorite prstima. Tijesto isijecite na šest dijelova u tankim trakama s tim da ne dotičete sredinu. Trake srolajte do centra pite od lisnatog tijesta.

Krajeve pritisnite viljuškom, a potom ih isrežite nožem i formirajte peraja. Iznad krajeva tijesto stisnite kako biste od njega formirali oblik ribe. Slamčicom izbockajte tijesto. Premažite jajima.