Ovo jelo sadrži veoma zdrave sastojke poput prase i lososa.
Prasa je bogata kalijem, magnezijem, željezom, kalcijem, vitaminom C te B-kompleksom. Prasa je dobra za kašalj i čisti začepljene dišne organe. Dobar je lijek za giht i probleme s mokraćnim kanalima.
Losos je jedna od najzdravijih riba, dobar je izvor proteina, vitamina B12 i selena. Odličan je za zdravlje kostiju i dobar je izvor kalcija.
Potrebni sastojci za pripremu ovog jela:
500 gr lisnatog tijesta 1 veća prasa 200 gr lososa 100 gr krem sira
200 gr mozzarele 1 jaje biber i so
Način pripreme:
Sitno isjeckajte prasu, posolite i pobiberite. Dodajte sto grama krem sira i promiješate. Na razvaljano tijesto stavite proprženu prasu. Odozgo poredajte komade tanko isječenog lososa. Potom pospite mozzarelom.
Preklopite drugim listanitm tijestom. Krajeve tijesta zatvorite prstima. Tijesto isijecite na šest dijelova u tankim trakama s tim da ne dotičete sredinu. Trake srolajte do centra pite od lisnatog tijesta.
Krajeve pritisnite viljuškom, a potom ih isrežite nožem i formirajte peraja. Iznad krajeva tijesto stisnite kako biste od njega formirali oblik ribe. Slamčicom izbockajte tijesto. Premažite jajima.
Pecite na 180 stepeni 25 minuta. Prijatno.