Tradicionalno jelo
114

Prijedlog za bajramski ručak: Bamija s teletinom

I. S.
Bamija (Foto: Hanumina kuhinja)
Bamija (Foto: Hanumina kuhinja)
Ususret ovogodišnjem Kurban-bajramu odvojite vrijeme i pripremite bamiju, tradicionalno jelo koje spada u najukusnije specijalitete s prostora Bosne i Hercegovine.

Bamija je jedna od najzdravijih namirnica koja se stoljećima koristi u mnogim kulturama. Ona je tropska biljka iz porodice hibiskusa i stigla je na Mediteran preko sjeverne Afrike. Upotrebljava se u ishrani već 3.500 godina, a bogata je C i K vitaminima i folatima.

Sadrži visoku količinu vlakana. Također je dio naše tradicionalne kuhinje, naročito u čorbi/varivu. Ukoliko je pripremite na pravilan način, oduševit će vas okusom. Recept je pripremila Elma Pandžić s bloga Hanumina kuhinja.

Sastojci za četiri osobe

  • 500 g teletine (ili junetine)
  • 50 g sušene bamije ili 250 g bamije iz tegle
  • 500 ml vode za bamiju
  • 300 ml vode za varivo
  • malo soka od limuna
  • 2 manje glavice crvenog luka
  • 3 kašičice paste od bijelog luka ili 3 čehna
  • 3 mrkve
  • 200 g umaka od paradajza ili pirea
  • 1 kocka za goveđu supu
  • so, biber, vegeta (domaća ili natur varijanta)

Priprema

Ako koristite bamiju iz tegle, ne morate je kuhati. Ona je već spremna i dodaje se u gotovu čorbu.

Sušena bamija u klasičnom loncu

Suhu bamiju skinite s konca. Stavite u lonac s 500 ml vode i malo limunovog soka. Prokuhajte pa smanjite vatru na pet stepeni (od devet). Kuhajte je s poklopcem oko 25 minuta dok ne nabubri i ne omekša. Ocijedite je i stavite na stranu, jer nam tek kasnije opet treba.

Klasični lonac

  • U loncu zagrijte ulje i prodinstajte crveni luk i mrkvu te dodajte bijeli luk i meso.
  • Umiješajte umak od paradajza, dodajte vodu i dobro promiješajte.
  • Kratko prokuhajte na najjačoj vatri pa smanjite na četiri ili pet stepeni (od devet). Kuhajte oko sat dok meso ne omekša. Dodajte bamiju, začine i kocku za supu te kuhajte još 5-10 minuta.

Multicooker

  • U loncu na stepenu "prženje" zagrijte ulje i prodinstajte crveni luk i mrkvu te dodajte bijeli luk i meso.

  • Umiješajte umak od paradajza, dodajte vodu i dobro promiješajte.

  • Izaberite drugi stepen pare i imajte u vidu da ventil za paru mora biti zatvoren. Izaberite 25 min i pritisnite start. Zatim pustite paru da izađe pomoću ventila za paru.

  • Izaberite stepen "prženje". Dodajte bamiju, začine i kocku za supu te kuhajte još 3-5 minuta.

Savjeti

Inače se varivo zbog kuhanja samo od sebe zgusne, ali ako smatrate da vaše nije dovoljno gusto, pomiješajte dvije ili tri kašičice gustina sa tri kašike hladne vode i umiješajte.

Servirajte bamiju u glinenoj zdjeli s komadićem limuna i pospite svježim začinskim biljem kao što je vlasac ili peršun.