Crveno meso je jedna od najhranjivijih namirnica. Sadrži vitamine, minerale, antioksidanse i razne druge hranljive sastojke koji mog utjecati na zdravlje. Zbog čega je teletina odličan odabir za zadovoljavanje naših dnevnih potreba za ovim sastojcima.
Teleći kotleti u umaku ne zahtijevaju znatno kulinarsko umijeće, a jedino što je važno kod ovog jela jeste spretno isjeći kotlete na debljinu od samo 6 milimetara, a da se meso ne potrga.
Sastojci:
Šest telećih okruglih kotleta istučenih do debljine 6 mm, 1/2 šolje brašna za sve namjene, so i biber, 4 kašike neslanog maslaca, 2 kašike maslinovog ulja, 1 1/4 šolje domaćeg pilećeg temeljca ili konzervirane pileće supe, 1 limun, 1 kašika svježeg limunovog soka, 2 kašike nasjeckanih listova peršuna.
Priprema:
Začinite teletinu s obje strane solju i biberom te brašnom, uklonite višak pa ostavite na tanjir.
U tavi na srednje jakoj vatri ugrijte 2 kašike maslaca i ulje. Dodajte teleće kotlete pazeći da ne pretrpate tavu.
Pržite ih dok ne porumene s obje strane. Premjestite na pleh i prekrijte dok ponavljate isto na preostalim komadima teletine. Ako je potrebno, dodajte još maslaca i ulja u tavu.
U tavu dodajte temeljac i kriške limuna te pustite da provri. Kuhajte oko 5 minuta, zatim dodajte preostale 2 kašike maslaca, limunov sok i peršun te začinite solju i biberom. U tavu vratite kotlete, okrenite ih da ih premažete umakom te kuhajte još 20-ak minuta.
Kotlete izvadite na tanjir pa prelijte preostalim umakom i odmah poslužite. Prijatno!