Bez kuhanja
168

Salata od piletine ili tunjevine odličan su osvježavajući ljetni ručak

E. LJ.
Ilustracija: Shutteerstock
Ilustracija: Shutteerstock
S obzirom na to da topli dani ne bude želju za kuhanjem predlažemo da tokom vrelih julskih dana za ručak napravite osvježavajuću salatu od piletine ili tunjevine.

Za pileću salatu potrebno vam je 250 gr pilećih prsa, 100 gr gljiva, tri manje paprike, zelena salata, 100 gr kukurza šećerca, 2 manja paradajza, krastavac, so, masilnovo ulje, vinski ocat i jogurt po želji.

Pileća prsa izrežite na trakice ili kockice, začinite i propržite pa im dodajte gljive i papriku. Stavite u posudu i dodajte izrezanu zelenu salatu, paradajz, krastavac i kukuruz. Posolite i prelijte maslinovim uljem i vinskim ocatom, a po želji možete dodati i malo jogurta.

Ilustracija: Shutteerstock
Ilustracija: Shutteerstock

Za pripremu tuna salate potrebno vam 200 gr tjestenine, oko 200 gr tunjevine iz konzerve, 2 paprike, ljubičasti luk, 100 gr graha iz konzerve, so, malo maslinovog ulja, kiselo vrnje i majoneza po želji.

Tjesteninu skuhajte pa joj dodajte prethodno isjeckan luk i papriku te ocijeđenu tunjevinu i grah. Nakon toga dodajte maslinovo ulje, kiselo vrhnje i po želji majonezu. Dobro promiješajte, po potrebi dodatno začinite i uživajte.