Šta spremiti za novogodišnju večeru: Donosimo nekoliko prijedloga za ukusnu gozbu
![Foto: Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_211231024.jpg?v=1)
Većina ljudi za ispraćaj stare godine planira obilnu večeru uz nekoliko različitih jela. Kako se novogodišnja trpeza ne može zamisliti bez ruske salate, u nastavku donosimo recept za ovo, ali i druga jela koja možete pripremiti za svečani doček.
Pored slanih jela, u nastavku možete pronaći i recept za čokoladni liker koji se prilično jednostavno priprema, a savršen je izbor za zdravicu i "slatki" početak novog perioda.
Krompir na švedski način
Ovi pečeni krompiri u švedskom stilu su zaštićeno jelo hotela i restorana Hasselbacken u Štokholmu. Tanko isječeni po širini, ali spojeni na dnu, šire se poput harmonike kada su pečeni.
Sastojci: 1 kg mladog krompira, 100 g neslanog putera, so i crni biber, 200 ml vrhnja za kuhanje, 150 ml pilećeg temeljca, 3 čehna belog luka (zgnječena), 2 kašičice sitno naribane limunove korice, 1 kašičica sjeckanog ruzmarina, 30 g sitno narendanog parmezana, 10 g grančica timijana.
Priprema: Malim nazubljenim nožem napravite rezove po širini preko svakog krompira na debljinu od oko 0,5 cm, tako da ostane u jednom komadu.
![Foto: Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/211231024.4_xl.jpg?v=1730639445)
Stavite puter u tavu na srednje jaku vatru. Kada počne da pjeni, dodajte krompir s izrezanom stranom prema gore i pola kašičice soli. Lagano pržite 15 minuta, sve dok krompir ne bude skoro kuhan i zlatno-smeđe boje. Izvadite krompir i obrišite tepsiju.
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Vratite krompir u tepsiju prerezanom stranom prema gore, pa dodajte vrhnje, temeljac, beli luk, koricu limuna, ruzmarin, osminu kašičice soli i dobro samljeveni crni biber. Pustite da provri i pecite pet minuta, prelivajući krompir dok se kuha.
Izvadite tepsiju pa krompir pospite parmezanom i timijanom i pecite dodatnih 10-15 minuta, dok krompir ne bude potpuno skuhan.
![Foto: Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/211231024.3_xl.jpg?v=1730639445)
Ruska salata
Sastojci: 300 gr krompira, 200 gr graška, 3 jajeta, 2 mrkve, 200 gr pileće šunke, 400 gr kiselih krastavaca, 300 gr majoneze, biber i so
Priprema: Krompir i mrkvu dobro oprati pa staviti u lonac s vodom, posoliti pa kuhati sat. Procijediti vodu i ostaviti da se ohladi.
Odvojeno skuhati grašak te cijela jaja (10-ak minuta) pa ostaviti da se i to hladi.
Krompir, mrkvu i jaja treba oguliti, izrezati na sitne kockice, veličine po želji, dodati grašak, krastavce i šunku također izrezane na kockice, dodati majonezu i sve zajedno dobro izmiješati.
![Foto: Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/211231024.1_xl.jpg?v=1730639445)
Teleći kotleti u umaku od gljiva
Sastojci: 4 teleća kotleta, 250 gr šampinjona, 1 glavica luka, 1 čehne bijelog luka, 1 dl slatkog vrhnja, malo peršuna, maslac, biber i so.
Priprema: Kotlete istucite čekićem za meso pa posolite, pobiberite i propržite na maslacu s jedne i druge strane da lijepo porumene. Zatim ih izvadite iz masnoće i držite na toplom.
Dodajte još malo maslaca pa popržite nasjeckani luk, nasjeckani i zgnječeni bijeli luk i očišćene, oprane i na listiće narezane šampinjone. Dodajte začine pa pržite oko 15 minuta.
Umiješajte slatko vrhnje pa dodajte kotlete i kuhajte još 20-ak minuta.
![Foto: Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/211231024.2_xl.jpg?v=1730639445)
Čokoladni liker
Sastojci: 1 l mlijeka, 300 g šećera, 500 ml bijelog ruma, 1 čokoladni puding, 100 g kakaa u prahu, 1 vanilin šećer.
Priprema: Smjesu za puding i kakao razmutite u 300 ml mlijeka, a preostalo stavite da provri.
U kipuće mlijeko dodajte šećer i vanilin šećer pa kratko prokuhajte dok se ne otopi.
Dodajte puding i kakao pa miješajte 2-3 minute. U vruću smjesu dodajte rum, promiješajte i ohladite.