Ako jednom probate tart od čokolade i banane, on postaje redovan na svim vašim prazničnim trpezama. Priprema ovog kolača sastoji se od četiri jednostavna koraka, no kada dođemo do kraja rezultat je vrlo impresivan desert.
Količina sastojaka je za četiri osobe tj. četiri porcije, a ako imate veću porodicu, udvostručite sastojke.
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ovog deserta su sljedeći:
Tijesto:
150 grama putera otopljenog na sobnoj temperaturi 1/4 šoljice šećera 1 žumance 3/4 šoljice brašna
2 kašike kakao praha
Krema:
2 zrele banane 1/4 šoljice svijetlosmeđeg šećera 1 štapić s cimetom 1/2 šoljice mlijeka 1 kašika šećera 1 kašika kukuruznog gustina 1 žumance
1 kašičica ekstrakta vanilije 1 kašika putera 2 dl mlijeka 1/3 šoljice slatkog vrhnja 1 kašika meda
Način pripreme:
Prosijte zajedno brašno i kakao u prahu. Umutite maslac i šećer. Dodajte žumance i dobro promiješajte. Dodajte ostale sastojke i polako miješajte rukom. pokrijte smjesu i stavite da odstoji 15-ak minuta. Zagrijte pećnicu. Pecite 20-ak minuta.
Jednu bananu isjeckajte, a drugu izgnječite. Dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte.
Dvije trećine tijesta razvaljajte i stavite u kalup kao donju koru. Sipajte fil i ravnomjerno ga rasporedite preko kore, a zatim ostatak tjesta narendajte preko fila.
Sve pospite s malo cimeta i šećera u prahu pa stavite da se peče.