Ukoliko nemate ideju šta spremati za ručak ili večeru inspiraciju potražite na Instagram profilima foodblogera, koji svakodnevno na svom nalogu objavljuju zanimljive i originalne recepte.
Tortilje s pikantnom piletinom
Piletinu možemo pripremiti na različite načine, a jedan od današnjih prijedloga jeste tortilje s pikantnom piletinom. Recept za ovo jelo pronašli smo na Instagram profilu Harrycoop.er. Tortilje s pikantnom piletinom prema riječima autora recepta su odlična ideje za brzu ljetnu večeru.
Potrebni sastojci:
400 g piletine
začini
pola avokada
dva do tri paradajza
sirni namaz
100 g rukole
osam kukuruznih tortilja
Prvo je potrebno začiniti piletinu. U tavu dodati malo ulja, a potom je ispržiti. Nakon toga, kukuruzne tortilje ispeći u tavi, potom ih premazati sirnim namazom, a onda staviti i nekoliko listova rukole. Izrežite avokado i paradajz i dodajte na tortilje. Na kraju dodati i izrezane komade piletine.
Pileća salata
Salata sa piletinom i rukola-senf sosom je jelo koje se sprema vrlo brzo, a recept smo pronašli kod foodblogerke Armine Šahmanović Delić.
Potrebni sastojci:
zelena salata
rukola
svježi špinat
mladi luk
rotkvica
paradajz
krastavac
paprika
svježi šampinjoni
svježi peršun i bosiok
Dressing:tri kašike jogurta
jedna kašika vrhnja za šlag
dvije čajne kašike senfa
šaka sjeckane rukole
jedna kašika maslinovog ulja
sok od pola limuna
sol, biber
Postupak pripreme:
Prvo popržiti piletinu na maslinovom ulju i na kraju dodati presani bijeli luk. Nakon toga pripremite dresing i ostavite da odstoji dok isjeckate povrće. U isjeckano povrće dodati dresing i na kraju piletinu i parmezan.
Rolovana piletina
Pileći file je idealna namirnica koja se može pripremati na razne načine, a predlažemo vam da pripremite rolovani pileći file. Recept za ovo jelo pronašli smo na Instagram profilu Belme Halilović.
Potrebni sastojci:
pileći file
začini
sir
suho meso
brašno
jaje
mljevena crvena paprika
gljive
500 ml vrhnja za kuhanje
Postupak pripreme je lagan, a potrebna su dva veća pileća filea koja ćete isjeći na pola. Isječene komade filea istanjiti čekićem te ih začiniti. Potom na svaki file staviti komad sira i suhog mesa pa ga urolati.Gotove rolnice potom pohujte u brašnu i umućenom jajetu u koje prethodno treba dodati malo mlijeka, začina i mljevene crvene paprike. Završtiti sa pohovanjem u prezli. Rolnice je potrebno pržiti u dobokom ulju na srednjoj temperaturi desetak minuta.
Nakon što završite pohovanje pilećih rolnica, ostavite ih u frižider sat vremena. Potom napravite sos od šampinjona, tako što gljive isjećete pa ih prepržite na maslacu. Propržene gljive začinite i dodajte 500 ml vrhnja za kuhanje. Promiješate i ostavite da se kuha pet minuta.