Negativno djeluju
8

Tri vrste napitaka koje ne biste trebali konzumirati prije podneva

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Započinjanje dana s pravim odabirom pića je ključno za održavanje stabilnog nivoa energije i cjelokupnog zdravlja, a neke vrste biste trebali izbjegavati posebno u jutarnjim satima.

Konzumiranje pića s visokim sadržajem šećera prije podneva može dovesti do značajnih skokova šećera u krvi i padova energije tokom dana, kao i do pojačane upale, što može poremetiti vaše jutro i negativno utjecati na vaše zdravlje.

Razumijevanje efekata popularnih jutarnjih napitaka na vaše tijelo može vam pomoći da donesete bolje odluke kako biste podržali uravnoteženiji i energičniji dan. Stoga nutricionisti preporučuje da ove vrste ne konzumirate prije podneva:

Voćni sokovi - Iako je voće općenito zdravo, voćni sok koji se kupuje u trgovini ima mnogo mana. Često skriva koncentrisane šećere i nema vlakana. Ovi sokovi dovode do skokova šećera u krvi i nemaju zasitne prednosti cijelog voća. Mnogi komercijalni sokovi također sadrže dodane šećere i konzervanse, što doprinosi upali. Bez vlakana, šećeri u soku se brzo apsorbiraju u krvotok, uzrokujući brze skokove šećera u krvi. Za zdraviju opciju, pokušajte napraviti vlastiti sok kod kuće od cijelog voća i povrća, osiguravajući da zadržite korisna vlakna i hranjive tvari.

Smoothieji (kupljeni u marketima) - Smoothieji iz prodavnice mogu izgledati zdravo, ali često sadrže isto toliko šećera kao i voćni sokovi. Ova vrsta pića često sadrži skrivene šećere iz voća i sirupa. Visok sadržaj šećera može uzrokovati skokove šećera u krvi, nakon čega slijedi pad zbog kojeg se osjećate usporeno.

Slatki napici od kafe - Šoljica kafe može biti vaš omiljeni ritual, ali zašećerene opcije poput lattea i capuccina punih sirupa i šlaga mogu biti štetne. I ova pića podižu nivo šećera u krvi i podstiču upalu. Visok unos šećera povezan je s povećanjem inflamatornih markera. Osim toga, ova pića često sadrže puno praznih kalorija, što dovodi do debljanja i daljnje upale.