Tuzlanka Muhiba Murić otkriva kako napraviti domaći džem za 15 minuta
Tuzlanka Muhiba Murić već 15 godina se bavi plasteničkim uzgojem povrća te preradom povrća i voća na tradicionalan način, a njeni domaći proizvodi dosad su pronašli put prema brojnim domovima.
Osim slanih kiselih salata i ajvara, Muhiba na tradicionalan način pravi i razne proizvode od voća, među kojima su sokovi, sirupi, likeri, pekmezi, ali i džemovi.
U vrijeme naše posjete Muhibinom domu, ova vrijedna domaćica pripremala se za izradu džema od malina.
Priča nam da je način pripreme izuzetno jednostavan, a od branja voća do finalnog proizvoda svaku domaćicu dijeli petnaestak minuta.
"U pripremi ovog džema koristi se kilogram voća (u ovom slučaju malina), kilogram šećera, limunska kiselina i jabukov pektin. Za cjelokupan postupak kuhanja potrebno je okvirno deset minuta, a voće ne gubi svoja svojstva, što je izuzetno bitno naglasiti", pojašnjava Muhiba te dodaje da je, osim za odrasle osobe, ovako pripremljen džem pogodan i za djecu, jer ne sadrži konzervanse.
Cijeli postupak pripreme počinje temeljnim pranjem kilograma voća, nakon čega se voće stavlja u šerpu i sjedinjuje s kilogramom šećera.
"Voće i šećer potrebno je miješati do trenutka ključanja, a nakon toga se dodaju pektin i limunska kiselina. Kada smo sve sjedinili džem ostavljamo na vatri, a nakon desetak minuta dobijamo finalni proizvod", pojašnjava sagovornica portala Klix.ba.
U međuvremenu, dok se džem krčkao na vatri, Muhiba je pripremila i tegle u koje će sipati gotov proizvod.
"Tegle se ne moraju zagrijavati u rerni, nego to jednostavno možemo učiniti vrelom vodom. Potrebno je samo da ne postoji razlika između temperature tegle i džema. Nakon njegovog pakovanja u tople i sterilizirane tegle njih treba okrenuti na poklopac pet-deset minuta, a onda vratiti u prvobitni položaj", dodaje ona.
Ovakva vrsta džema može se pripremati od raznih vrsta svježeg ili zamrznutog voća, a rok trajanja je u prosjeku dvije godine.
Nakon što otvorite teglicu s ovom slasticom proizvod treba držati u frižideru i konzumirati do sedam dana.