Lagana i hrskava
57

Desert inspirisan haljinicom za balerine: Zasladite vikend uz Pavlovu tortu s malinama

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Pavlova torta je lagani i hrskavi desert koji se zbog svog slatkog, ali i neutralnog okusa idealno slaže s različitim kremama i voćem.
Navodi se da je ova torta nastala u čast slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj, kada je 1926. godine bila na turneju u Australiji i Novom Zelandu. Jedan od kuhara hotela u kojem je boravila, napravio je tortu inspirisanu haljinicom za balerine.

Sastojci koji će vam biti potrebni za koru su:

  • četiri bjelanca
  • 250 grama šećera
  • jedna kašičica gustina
  • jedna kašičica arome vanilije
  • jedna kašičica bijelog octa

Za završni sloj će vam biti potrebno:

  • 350 mililitara vrhnja za šlag
  • tri kašike šećera u prahu
  • 500 grama svježih malina

Priprema:

Najprije, uključite rernu da se grije na 150 stepeni. Na papiru za pečenje nacrtajte krug željenog promjera, idealno bi bilo da to uradite uz pomoć kalupa, čiji promjer može biti između 22 i 24 centimetra.

U velikoj posudi umutite bjelance u čvrst snijeg, a postepeno kašiku po kašiku dodajte i šećer. Na kraju umiješajte bijeli ocat, gustin i aromu vanilije.

Papir na kojem ste iscrtali krug, stavite na veći lim za pečenje. Kašikom vadite snijeg od bjelanaca i popunite krug. Na kraju lagano potisnite sredinu kore kako bi kreirali koricu koja će nakon pečenja zadržati šlag. Koru pecite sat vremena dok ne postane tvrda. Važno je da ostane bijela. Rernu potom i isključite i malo otvorite, ali ostavite koru da se ohladi unutra.

Za kremu zagrijte 200 grama malina i dodajte dvije kašike šećera u prahu pa kuhajte dok voće ne pusti sok i dok se šećer u potpunosti ne otopi. Procijedite maline i ostavite samo sok, kojeg potrebno u potpunosti ohladiti.

Prije posluživanja, umutite vrhnje za šlaf i dodajte još jednu kašiku šećera u prahu. Rasporedite šlag preko kore i dodajte svježe maline. Kada ga poslužite, prelijte ga sa sirupom od malina. Naravno, umjesto malina možete koristiti i drugo bobičasto voće.