Uz pomoć malo vještine i strpljenja: Povrće koje možemo uzgajati u vlastitom domu
Ukoliko želite sami uzgajati vaše povrće za salatu ili začine, proces je zapravo prilično jednostavan, a za to će vam trebati tek malo vještine, osvijetljena prostorija, te dosta strpljenja.
Korijen se stavlja u vodu, a nakon što počne ponovo rasti ili pusti klice, potrebno ga je zasaditi u zemlju.
Mladi luk će početi rasti ukoliko korijen ostavite potopljen u manju posudu s vodom. Jako je važno da soba ima dovoljno svjetla. Mladi luk je povrće koje je zapravo najlakše uzgojiti na ovaj način.
Što se bosiljka tiče, kad stabljike dosegnu 3-4 centimetra dužine, stavite ih u vodu i ostavite direktno na suncu. Kad narastu duplo, zasadite ih u vrt. Uskoro ćete imati odraslu biljku.
Celer također možete uzgajati kod kuće na način da se odreže donji dio biljke i stavi u toplu vodu, te tako ostavi na suncu. Listovi će početi rasti iz sredine, a kad se ovo desi, možete ga zasaditi u zemlju.
Salata će ponovo početi rasti kad je potopite u vodu i ostavite tako nekoliko dana. Novi listovi će početi rasti odmah, nakon čega salatu možete zasaditi u zemlju.
Bijeli luk također pušta klice ukoliko ga ostavite u vodi, mada je za ovaj proces potrebno više mjeseci. Bijeli luk s pravom nazivaju jednim od najjačih prirodnih antibiotika, a pored zdravstvenih prednosti, svojim specifičnim okusom daje "dušu" mnogim jelima.
Korijander je još jedna biljka koja počinje ponovo rasti kad se stavi u vodu. Odrasla biljka je visoka između 30 i 90 cm, a njezino lišće i plodovi imaju specifičan miris pa se koriste kao začin i dodatak mnogim jelima.