Naime, ukoliko želite napraviti basmati rižu, koristite 2:1 omjer vode i riže. Za jasmin rižu i rižu dugog zrna koristite 1,5:1 omjer vode i riže. Kuharica Anna Beheshti je za britanski magazin Express otkrila koji je ključni korak u pripremanju:
"Najprije je trebate oprati mlakom vodom kako biste uklonili višak škroba postigli dobar okus", navela je.
Druga važna stvar u kuhanju riže jeste izabrati lonac s debelim dnom, koji ima vrlo čvrst poklopac. Stvar je u tome da riža upija vodu u kojoj se kuha pa ne želite da dio vode isparava.
Rižu stavite u vrelu i posoljenu vodu te je kuhajte u poklopljenom loncu. Također savjetuje da je ne miješate. Kada je riječ o vremenu kuhanja, ono ovisi o vrsti riže koju pripremate.
Bijelu basmati rižu kuhajte 10 do 12 minuta na jakoj vatri, jasmin rižu također, basmati od cjelovitog zrna otprilike 25, smeđu rižu također oko 25, a rižu dugog zrna oko 15 minuta.