Na jednostavan način
10

Uz pomoć ovih savjeta napravit ćete savršeno kuhanu rižu

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Postoji nekoliko jednostavnih savjeta pomoću kojih ćete svaki put uspjeti napraviti savršeno skuhanu rižu.

Naime, ukoliko želite napraviti basmati rižu, koristite 2:1 omjer vode i riže. Za jasmin rižu i rižu dugog zrna koristite 1,5:1 omjer vode i riže. Kuharica Anna Beheshti je za britanski magazin Express otkrila koji je ključni korak u pripremanju:

"Najprije je trebate oprati mlakom vodom kako biste uklonili višak škroba postigli dobar okus", navela je.

Druga važna stvar u kuhanju riže jeste izabrati lonac s debelim dnom, koji ima vrlo čvrst poklopac. Stvar je u tome da riža upija vodu u kojoj se kuha pa ne želite da dio vode isparava.

Rižu stavite u vrelu i posoljenu vodu te je kuhajte u poklopljenom loncu. Također savjetuje da je ne miješate. Kada je riječ o vremenu kuhanja, ono ovisi o vrsti riže koju pripremate.

Bijelu basmati rižu kuhajte 10 do 12 minuta na jakoj vatri, jasmin rižu također, basmati od cjelovitog zrna otprilike 25, smeđu rižu također oko 25, a rižu dugog zrna oko 15 minuta.