Gastro
7

Voće i povrće pomaže u sprečavanju debljanja

Anadolija
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Korištenje voća i povrća, kao što su jabuke, kruške, borovnice, jagode, rotkvice, u ishrani može pomoći u spriječavanju debljanja.

Ovo su potvrdila istraživanja na univerzitetu Harvard i univerzitetu East Anglia. Utvrđeno je da voće i povrće s visokim nivoom flavonoida pomaže ljudima da održe zdravu težinu, prenose britanski mediji.

Čak i jedan obrok dnevno koji sadrži svega 80 grama voća i povrća može poboljšati zdravlje. Izdvojeno je i 14 vrsta voća i povrća koji u sebi sadrže visok nivo flavonoida.

To su: maline, borovnice, kupine, jagode, ribizle, trešnje, grožđe, šljive, rotkvice, kruške, jabuke, citrusi (narandže, grejfrut...), crveni luk i paprike.