Ideja za pripremu jela
56

Za današnji iftar pripremite pileći file u kikiriki sosu

N. C.
Pileći file u umaku od kikirikija (Foto: Instagram)
Pileći file u umaku od kikirikija (Foto: Instagram)
Ramazan se bliži kraju, a mnogima ponestaje ideja za iftarski meni. Naš prijedlog je da za iftar 29 dana ramazana pripremite piletinu na malo drukčiji način, tako što ćete napraviti pileći file u kikiriki sosu.

Ideju za ovo ukusno jelo pronašli smo na Instagram profilu Belme Halilović, mlade Goraždanke koja svakodnevno dijeli recepte za ukusna jela koja priprema.

Potrebni sastojci:

pileći fileti

kikiriki

kikiriki puter

250 ml vrhnja za kuhanje

Postupak pripreme pilećih filea sa kikirikijem (Foto: Instagram)
Postupak pripreme pilećih filea sa kikirikijem (Foto: Instagram)

Postupak pripreme:

Pileći file isjeći na deblje komade, pa ih razrezati na više mjesta. Prebaciti ih u posudu za pečenje namazanu uljem, pa začiniti vegetom. U šupljine ubaciti kikiriki puter. Potom usitniti kikiriki u sjeckalici pa posuti preko svakog filea. Peći u zagrijanoj pećnici na 250 stepeni 20 minuta.

U međuvremenu pripremiti umak, tako što ćete zagrijati 250 ml vrhnja za kuhanje, pa dodati kašiku kikiriki putera. Promiješati i ostaviti na laganoj temperaturi da se sjednini, po potrebi dodati malo soli.

Umak stavite u posudu, potom stavite filete te ih dodatno preliti umakom. Nakon toga vratite jelo u rernu na još deset minuta. Gotovo jelo pospite sjeckanim kikirikijem.