Za današnji iftarski meni pripremite šarenu dolmu tradicionalno bosansko jelo
Sastojci koji su vam potrebni za pripremu šarene dolme su:
1 kg faširanog junećeg mesa 2 šoljice riže 2 mrkve 2 glavice crvenog luka peršun so vegeta crvena paprika biber pola čaše vode
3 kašike ulja
Povrće:
pola kilograma sitnijih paprika 2 tikvice 3 krompira 10 listova raštike glavica luka 2 paradajza
Način pripreme:
Paprike operite i očistite od sjemenki. Tikvice ogulite i očistite središnji dio. Krompir također ogulitii izdubiti. Usto uraditi i sa lukom i paradajzom. Listove raštike prokuhajte.
U drugoj posudi stavite meso, isjeckanu mrkvu, luk, te začine po želji. Zatim dodjate oprane riže. U smjesu dodajte vodu i ulje. Sve miješate dok se ne sjedini.
Potom filujte paprike, tikvice, krompir, luk, paradajz i raštiku. Stavite u šerpu da se kuha 15-tak minuta. Potom ih stavite u tepsiju i pecite na 250 stepeni 20-tak minuta.
U drugoj posudi stavite četiri kašike pavlake, jednu kašičicu crvene paprike i malo vode i ulja. Promiješajte i pospite preko dolme. Stavite da se peče još 15-tak minuta.