Glavno jelo i desert
19

Za današnji iftarski meni pripremite ukusni japrak i najsočnije tufahije s medom

Piše: S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock (hercegovački japrak)
Ilustracija: Shutterstock (hercegovački japrak)
Sedamnaestog dana mjeseca ramazana svim domaćicama predlažemo da za današnji iftarski meni pripreme bosansko tradicionalno jelo japrak, sarmice koje se prave u listovima vinove loze, i sočne tufahije u medu.

Ukoliko niste ljubitelj vinove loze, ovo jelo možete pripremiti i uz pomoć raštike. Sastojci i priprema su isti.

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu japraka:

500 grama junećeg mesa 40 gr lista vinove loze glavica luka 100 gr riže 100 ml paradajz sosa crvena paprika u prahu so biber

ulje

Način pripreme:

Listove vinove loze dobro operite, a potom ih kratko obarite u proključaloj vodi. Obarene listove vinove loze izvadite iz šerpe i ostavite da se ohlade.

U drugu posudu stavite meso, rižu i luk. Posolite, pobiberite i stavite kašičicu crvene paprike, dodajte kašiku ulja i pola šolje vode. Izmiješate da se smjesa sjedini.

U šerpu stavite ulje. Filujte listove vinove loze i smotajte ih kao kada motate sarmu. Redajte ih u šerpu jednu uz drugu. Zalijte ih smjesom od ulja, paradajz sosa i vode. Posolite i stavite da se kuha na tihoj vatri. Kada se japrak skuha servirajte ga s pavlakom i vrućim somunima.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Za pripremu tufahija u medu trebat će vam:

5 malo većih jabuka 250 gr meda 250 gr oraha

Način pripreme:

Ogulite jabuke i izvadite im sredinu. U šerpu vode koju ste prethodno pošećerili stavite jabuke i kuhajte ih dok ne omekšaju. Ocijedite ih i ostavite da se ohlade.

Fil napravite od sitno isjeckanih oraha i meda. Promiješajte i smjesom filujte jabuke. Tufahije možete dekorirati šlagom i višanjama iz kompota.