Ima nekoliko svojstava
75

Zbog čega biste svaki dan trebali jesti paradajz

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mnogi ljudi ne jedu paradajz dovoljno često, a postoji nekoliko dobrih razloga zbog kojih biste to trebali raditi svakog dana.

Naime, istraživanja su pokazala da likopen u paradajzu može blokirati razvijanje ćelija raka, a naročito raka prostate, želuca i debelog crijeva. Korisno je znati i da u poređenju sa sirovim paradajzom, kuhani paradajz povećava proizvodnju likopena.

Paradajz također sadrži veliku količinu vitamina C, koji je prirodni antioksidans. U njemu se također nalaze vitamin A, željezo i kalij, koji može igrati ključnu funkciju u održavanju zdravlja nerava, a željezo je važno za održavanje normalne cirkulacije krvi.

Tu je i vitamin K koji je važan za zgrušavanje krvi. Svakodnevno konzumiranje paradajza će vam isto tako pomoći da održite kožu zdravom i blistavom.

Paradajz ima sposobnost smanjiti štetu koju je vašem tijelu uzrokovalo konzumiranje duhana jer se u njemu nalaze kumarinska i hlorogenska kiselina.

Ukoliko pokušavate izgubiti kilograma, paradajz će biti vaš saveznik. Sadrži malu količinu kalorija, a bogat je vlaknima, zbog čega ćete duže biti siti.