Naime, istraživanja su pokazala da likopen u paradajzu može blokirati razvijanje ćelija raka, a naročito raka prostate, želuca i debelog crijeva. Korisno je znati i da u poređenju sa sirovim paradajzom, kuhani paradajz povećava proizvodnju likopena.
Paradajz također sadrži veliku količinu vitamina C, koji je prirodni antioksidans. U njemu se također nalaze vitamin A, željezo i kalij, koji može igrati ključnu funkciju u održavanju zdravlja nerava, a željezo je važno za održavanje normalne cirkulacije krvi.
Tu je i vitamin K koji je važan za zgrušavanje krvi. Svakodnevno konzumiranje paradajza će vam isto tako pomoći da održite kožu zdravom i blistavom.
Paradajz ima sposobnost smanjiti štetu koju je vašem tijelu uzrokovalo konzumiranje duhana jer se u njemu nalaze kumarinska i hlorogenska kiselina.
Ukoliko pokušavate izgubiti kilograma, paradajz će biti vaš saveznik. Sadrži malu količinu kalorija, a bogat je vlaknima, zbog čega ćete duže biti siti.