Pozitivni efekti
12

Zbog čega biste trebali jesti voće svakog dana

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Svi znamo da je voće korisno za zdravlje, ali ga, nažalost, ne konzumiramo dovoljno. Ukoliko ga počnete jesti svakog dana, primijetit ćete brojne pozitivne efekte.

Stručnjaci smatraju da bi svakog dana trebali jesti dvije šolje voća. Istraživanje Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazalo je da samo jedna od 10 osoba u Sjedinjenim Američkim Državama konzumira preporučenu količinu voća ili povrća.

Voće sadrži vitamine, minerale, antioksidanse i fitonutrijenate, koji jačaju imunološki sistem. Svakodnevno jedenje voća smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, reguliše krvni pritisak pa čak i spriječiti neke vrste raka, prenosi Eat This, Not That.

Kupine, narandže i šljive su naročito dobre za gastrointestinalni trakt. Pored toga, dijetalna vlakna u spomenutim namirnicama sprječavaju probleme s probavom i čine da duže budemo siti.

Tajna blistave kože nije u kozmetičkim preparatima, nego u voću. Ono sadrži antioksidanse koji štite ćelije i smiruju bilo kakvu vrstu upale. Jedite namirnice bogate vitaminom C, kao što su narandže, jagode i kivi.

Voće je idealno za hidratizaciju. Naravno, lubenice prednjači u ovo kategoriji jer sadrži veliku količinu vode. Na drugom mjestu je dinja. Tečnost, između ostalog, pomaže u normalizaciji otkucaja srca.

Ukoliko pokušavate izgubiti kilograme, vjerovatno ste se klonili voća jer mislite da sadrži previše šećera i ugljikohidrata. Ipak istraživanje sprovedeno u Kanadi, u kojem je učestvovalo više od 26.000 ljudi, pokazalo je da oni koji jedu puno voća značajno gube tjelesnu mast.