Može dugo stajati
18
Zdrava i ukusna salata od leće, graha i kelja idealna je kao obrok na poslu
Klix.ba
Foto: Linda Nylind/Guardian
Ukoliko ste svakodnevno u dilemi šta jesti na poslu, britanska kuharica Jack Monroe ima odličnu ideju - ukusna i zdrava salata od leće, graha i kelja.
Prednost ove salate jeste što može stajati dugo i neće promijeniti okus, a odlična je i topla i hladna.
Potrebni sastojci:
- 100 grama osušene smeđe ili zelene leće
- 100 grama skuhanog šarenog graha
- osam komada sjeckanog sušenog paradajza
- šest isjeckanih crnih maslina
- listovi peršuna
- 80 grama isjeckanog kelja
- jedno čehno bijelog luka
- jedan svježi crveni čili
- 130 mililitara maslinovog ulja
- jedan limun
Leću možete potopiti preko noći. Na početku pripreme salate prvo napravite sos. Izmiješajte maslinovo ulje, bijeli luk, čili i sok jednog limuna.
Kada pripremite sos, temeljito isperite leću i stavite je u hladnu vodu te potom kuhajte tridesetak minuta. Nakon kuhanja iscijedite i isperite leću.
Sve sastojke sastavite, izmiješajte i pospite pripremljenim sosom. Takvu salatu možete spakovati u zdjelu i ponijeti na posao.
Možda vas zanima
Vezani članci
Prijedlog za doručak
Isprobajte recept za najmekše uštipke: Savršeni za početak dana
Lako i jednostavno