Znate li šta je vrilica: Staro bosansko jelo koje nazivaju i "sirotinjskom pitom"
Stara bosanska sirotinjska pita najčešće se naziva vrilicom, neki je zovu i obarušom/oparušom, pleskom, pa i kašikačom, a imena su izvedena na osnovu načina pripreme.
Ključ je u ključaloj vodi i oblikovanju kašikom zbog čega su uslijedili različiti nazivi. Jednostavno se priprema, a najčešće se jede za doručak.
Za ovo jelo se veže i vic koji kaže da kad sirota majka pita djecu šta će im praviti za ručak, oni odgovaraju da žele vrilicu drugačijih šara nego jučer, da ne bi jeli isto svaki dan.
Sastojci: 700 mililitara vrele vode, 600 grama brašna, dvije kašike soli, ulje, mlijeko, biljno maslo ili puter
Priprema:
Vodu staviti da proključa. U zdjelu staviti brašno i so i preliti ključalom vodom. Smjesu brzo izjednačiti mješajući kašikom. Tepsiju nauljiti i vaditi komade tijesta (paziti jer je tijesto vrelo) i svaki pojedinačno uvaljati u ulje i raspodijeliti po tepsiji.
Kašikom reckati tijesto kako bi napravili šare. Peče se na 250 stepeni dok ne porumeni. Nakon pečenja prelije se istopljenim puterom s malo mlijeka. Potrebno je ostaviti da upije preliv, a kasnije se može preliti i kajmakom/vrhnjem po želji.