U pitanju su nutrijenti (vitamini i minerali), kao i enzimi (proteini u tijelu koji učestvuju u hemijskim reakcijama) koji imaju sposobnost da spriječe štetne, ali normalne efekte fiziološkog procesa oksidacije u tkivima.
Uz pojam antioksidansa često se vezuju i pojmovi oksidativni stres i slobodni radikali.
Današnji način života koji podrazumijeva velika mentalna opterećenja, nedovoljne količine sna, jednoličnu prehranu i uživanje prekomjernih količina alkohola, kafe i cigareta, uvelike doprinosi povećanju oksidativnog stresa u našem organizmu.
Antioksidansi se zapravo bore protiv štete koju prave slobodni radikali usljed izloženosti UV zračenju, zagađenosti okoliša, stresa, pa čak i neke hrane koju jedemo, a koja nije dobra za naše zdravlje. Slobodni radikali ometaju normalan rad ćelija i povezuju se sa brojnim zdravstvenim problemima kao što su astma, dijabetes i drugi.
Antioksidansi preveniraju neurološku degeneraciju, srčane bolesti, štite nas od raka, usporavaju starenje, poboljšavaju zdravlje i imunološki sistem itd.
Naša su tijela u stanju proizvoditi svoje vlastite antioksidanse, no kako bismo ih zadržali u potrebnoj količinu, moramo jesti hranu koja obiluje njima.
Neke od namirnica koje sadrže antioksidanse su: grožđe, artičoke, borovnice, grah, brokule, cimet, paradajz, pistacije...