Konzumacija ribe može smanjiti oštećenje mozga uzrokovano zagađenim zrakom
![Ilustracija: Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_200716009.jpg?v=2)
Pokazalo se da se omega-3 masne kiseline bore protiv upale i održavaju strukturu mozga u procesu starenja.
"Također je otkriveno da smanjuju oštećenje mozga uzrokovano neurotoksinima poput olova i žive. Dakle, u ovoj studiji istražili smo imaju li omega-3 masne kiseline zaštitni učinak protiv neurotoksina, sitnih čestica koje se nalaze u zagađenom zraku", rekao je autor studije Ka Kahe.
Studija je promatrala žene starije od 70 godina, a koje žive u područjima s visokim nivoom zagađenog zraka. One koji su imali najniži nivo omega-3 masnih kiselina u krvi, imale su najoštećeniji mozak.
Istraživači su izračunali koliko ribe žene konzumiraju u prosjeku svake sedmice, izmjerili su količinu omega-3 masnih kiselina u krvi i odredili prosječnu trogodišnju izloženost žena zagađenom zraku.
Potom su učesnicama skenirali mozak kako bi izmjerili područje hipokampusa (dio mozga povezan s pamćenjem) i bijelu tvar (koja pomaže slati signale po cijelom mozgu).
Omega-3 masne kiseline, otkrili su istraživači, mogu sačuvati volumen bijele tvari i veličinu hipokampusa i eventualno zaštititi od mogućih toksičnih učinaka zagađenog zraka.
Masna riba koja se peče, poput divljeg lososa, skuše, sardine i tune, je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina.