Imamo recept
33

Bijela riba s povrćem na foliji odličan je izbor ako želite zdrav obrok pun vlakana i vitamina

L. R.
Foto: DietDoctor
Foto: DietDoctor
Razne vrste bijelih riba kao što su orada, kovač, brancin, oslić, trlja i škarpina neke su od najzdravijih namirnica na svijetu koju bismo redovno morali konzumirati. Uz ribu svakako uvrstite i povrće, koje će dodatno obogatiti obrok.
Nutricionista Kenan Mandra ističe kako je riba poznata po pozitivnim učincima na ljudsko zdravlje, jer obiluje nutrijentima među kojima omega-3. Bijela riba ima blagi okus, vrlo nježnu strukturu i za razliku od plave ribe, mnogo je laganija za probavu.

Sastojci:

  • 900 grama fileta bijele ribe (npr. fileti oslića)
  • pola stabljike tanko narezane prase
  • jedna glavica luka, prepolovljena i narezana na četvrtine
  • jedan tanko isjeckan bijeli luk
  • dvije sitno isjeckane crvene paprike
  • 10 cherry paradajza
  • jedan svježe narezani komorač
  • jedna mrkva, narezana po dužini
  • šaka maslina bez košpa
  • jedna kašika svježeg peršina
  • jedna narezana limeta
  • sol i biber
  • 100 mililitara sirćeta
  • 85 grama maslaca ili maslinovog ulja

Način pripreme:

Zagrijte rernu u na 200 stepeni. Tepsiju obložite folijom ili papirom za pečenje, pazeći da ima dovoljno materijala za savijanje i zatvaranje vrha. Podijelite ribu na komade veličine za serviranje i stavite u tepsiju. Okružite ribu povrćem, maslinama, začinskim biljem i kriškama limete i začinite solju i biberom.

Prelijte smjesu sirćetom i na vrh stavite kriške maslaca ili prelijte uljem. Presavijte foliju kako biste dobili što čvršći pečat. Pokrijte tepsiju dodatnim komadom folije i čvrsto preklopite na spojevima. Pecite u rerni 40 minuta. Pomiješajte majonezu i mljeveni bijeli luk u maloj posudi. Začinite solju i biberom po ukusu. Servirajte majonezu i bijeli luk preko pečene ribe i povrća.