Bosanski gulaš od mesa i luka ima samo devet grama ugljikohidrata po porciji
Riječ je o još jednom receptu nutricioniste Kenana Mandre, koji navodi da porcija ovog gulaša ima 430 kalorija, a od čega je 30 grama proteina, 29 grama masti i samo devet grama ugljikohidrata.
Sastojci za marinadu za šest porcija:
- četiri kašike maslinovog ulja
- četiri kašike jabučnog octa
- šest očišćenih režnjeva bijelog luka
- šest klinčića
- jedna kašičica bibera u zrnu
- jedan štapić cimeta
- jedna kašika sušenog origana
- jedna kašičica soli
- jedna grančica svježeg ruzmarina (po želji)
Sastojci za gulaš:
- 900 grama masnije junetine, narežite je na kocke veličine 2,5 centimetra
- jedna kašika maslinovog ulja
- 450 grama luka
- četiri kašičice sirćeta
- 180 mililitara vode
- 200 grama nasjeckanog paradajza
- dvije kašike paradajz sosa
- tri lista lovora
- sol i mljeveni crni biber po ukusu
- dvije kašičice svježeg origana kao ukras (po želji)
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za marinadu u velikoj posudi. Dodajte meso. Pokrijte i ostavite najmanje 20 minuta na sobnoj temperaturi ili ostavite u hladnjaku preko noći da se okusi još više razviju. U veliku tavu na srednje jakoj vatri dodajte maslinovo ulje i luk.
Pržite oko šest minuta ili dok ne počnu dobivati zlatnu boju. Izvadite iz posude i ostavite sa strane. Izvadite junetinu iz marinade, ali marinadu zadržite. Dodajte meso u istu tavu u kojoj ste pržili luk. Ovisno o tome koliko porcija pripremate, možda ćete morati pržiti meso u više navrata.
Obilno začinite crnim biberom. Kada se meso zapeče sa svih strana, prebacite meso u šerpu i kuhajte sporo. Dodajte sok od marinade, sirće i vodu iz tave za prženje. Dodajte paradajz, paradajz sos i listove lovora i promiješajte. Potrebno je da se kuha oko četiri sata. Dodajte luk kada je preostalo oko jedan sat. Probajte i po potrebi začinite s još soli i bibera. Poslužite u zdjelicama. Ukrasite svježim origanom za dodatnu boju.