Spreman za 20 minuta
23

Cheesecake koji se ne peče: Osvježavajući kremasti desert topi se u ustima

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Cheesecake je vrlo popularan desert, a posebno olakšavajuća stvar je što postoje verzije u kojoj ne morate peći biskvit. Za ovu verziju bit će vam potrebno 20 minuta.
Ovu verziju možete praviti i bez dodatka voća.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 300 grama mljevenog keksa
  • 100 grama margarina ili maslaca
  • 100 grama šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 500 grama sirnog namaza ili mascarponea sobne temperature
  • 100 grama zaslađenog kondenzovanog mlijeka
  • 40 grama kiselog vrhnja
  • 150 grama sitnog šećera
  • jedna kašika limunovog soka
  • jedna kašika ekstrakta od vanilije
  • 150 mililitara vrhnja za šlag
  • svježe višnje ili kompot od višanja
  • ulje za premazivanje kalupa

Priprema:

Otopite margarin ili maslac i ostavite da se ohladi. Pomiješajte mljeveni keks, šećer u prahu i prstohvat soli. Ulijte otopljeni margarin/maslac i dobro pomiješajte dok ne dobijete jednaku smjesu.

U kalup promjera 26 centimetara stavite papir za pečenje i premažite uljem. Utisnite smjesu od mljevenog keksa i poravnajte. Ostavite u frižider dok pripremite kremu.

U većoj posudi umutite sirni namaz ili mascarpone. Dodajte 100 grama sitnog šećera pa ponovo umutite. Na kraju dodajte kondenzovano mlijeko, kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i kašiku limunovog soka pa mutiti dok ne dobijete jednaku smjesu.

U posebnoj posudi umutite vrhnje za šlag pa dodajte kremi od sira i lagano miješajte. Kada je krema spremna, sipajte je u kalup i vratite u frižider da se hladi nekoliko sati.

Ukoliko koristite svježe višnje, dodajte malo vode i 50 grama šećera te kuhajte kratko na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Ako korisite višnje iz kompota, dodajte i sok kompota i šećer pa ponovite postupak. Možete ih odmah staviti preko ohlađenog kolača ili jednostavno servirati ohlađene.