Donosimo recept za tradicionalnu tortu od makarona koja se spremala samo u posebnim prilikama
Jedan od zaštitnih znakova stonske kuhinje i Pelješca je Stonska torta koja se priprema od makarona ili kako ih tamo nazivaju makarula.
Ovu tortu koja spada u sam vrh slastica, pripremala se u posebnim prilikama, a mi vam donosimo recept da je i sami isprobate napraviti.
Sastojci za stonsku tortu:
Nadjev:
- Makaroni: 0,50 kg
- Šećer: 0,40 kg
- Čokolada: 0,10 kg
- Bademi: 0,30 kg
- Orasi: 0,20 kg
- Maslac: 0,25 kg
- Jaja:10 kom
- Vanilin šećer, cimet, limun, rum, maslinovo ulje
Tijesto za oblaganje kalupa:
- Brašno: 0,40 kg
- Jaja: 2 kom
- Maslinovo ulje
- Sol
Priprema stonske torte:
Makaroni se skuhaju u kipućoj vodi i "prohlade". Preko njih prelije se limunov sok, rum i maslinovo ulje.
Od brašna, jaja, maslinovog ulja (koje se može zamijeniti maslacem) i soli zamijesite tijesto i pustite ga da malo "odmara".
Tijesto se razvalja u tanak list. Kalup (posuda za pečenje) se namaže maslinovim uljem (maslacem) i čitavog ga obložimo listom tijesta koje treba prelaziti desetak centimetara preko ruba kalupa.
Dno kalupa pospe se nadjevom (mješavinom strugane čokolade, šećera, mljevenih oraha i badema, korice limuna, vanilin šećera i cimeta), potom ide red kuhanih makarona, ponovo se pospe nadjev, "pobacaju" se komadići maslaca i sve se zalije razmućenim jajima. Taj proces slaganja ponovi se tri do četiri puta dok se ne potroše predviđene količine namirnica.
Nadjev se preklopi viškom tijesta koji je prelazio rubove. Torta se lagano pritisne rukom da se poravna i tijesto prione uz nadjev i kalup. Površina se namaže maslacem.
Stonska torta peče se na temperaturi 175 stupnjeva Celzijevih 50 minuta.
Ohlađena torta okrene se prilikom vađenja iz kalupa tako da donji dio ostane gornji. Pošećeri se vanilin šećerom i zatim reže.