© Shutterstock
Banoffee pita je engleska poslastica, a naziv je dobila upravo po glavnim sastojcima banani i karameli (toffee), a budući da joj se kora pravi od mljevenog keksa pa se ne peče.
Riječ je o desertu koji se brzo i jednostavno pravi pa je idealan i za početnike u kuhinji.
Sastojci koji će vam biti potrebni za podlogu:
- 100 grama maslaca
- 250 grama mljevenog keksa
Sastojci za nadjev:
- 150 grama maslaca
- 150 grama šećera
- konzerva slatkog kondenzovanog mlijeka
- dvije srednje banane
- 200 mililitara vrhnja za šlag
- naribana čokolada za dekoraciju
Priprema:
Najprije istopite maslac na laganoj vatri pa ga pomiješajte s mljevenim keksom. Potom smjesu utisnite u kalup i ostavite ga frižider da se stisne.
U drugoj posudi umutite maslac i šećer, a onda ih stavite u šerpu zajedno s kondenzovanim mlijekom i miješajte na laganoj vatri dok se sve ne rastopi pa potom zgusne.
Smjesu prelijte preko podloge i ostavite da se ohladi. Kada je kolač stegne, narežite banane i posložite. Umutite šlag i dodajte ga preko kolača. Na kraju, za dekoraciju dodajte naribanu čokoladu.
Možda vas zanima
Vezani članci
Prijedlog za doručak
Isprobajte recept za najmekše uštipke: Savršeni za početak dana
Lako i jednostavno