Osvojit će vaše nepce
15

Iskoristite sezonu mandarina i napravite ukusni domaći džem

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iskoristite priliku da u sezoni mandarina pripremite ovaj fantastični džem koji će vas oduševiti svojim jedinstvenim ukusom.

Prvo, odaberite zrele mandarine, jer će njihov prirodni šećer doprinijeti bogatstvu okusa. Ovaj džem idealan je za doručak, ali može poslužiti i kao odličan dodatak u kolačima.

Sastojci

  • 2 kg mandarina

  • 5 kašika šećera

  • 6 šoljica vode

  • 3 kašike limunovog soka

Priprema:

Za početak, ogulite i očistite mandarine, zatim ih podijelite u dvije skupine. Pazite da uklonite bijele dijelove i sve niti sa kore. Uzmite gazu i u nju stavite koru od mandarina. U veću posudu stavite vodu i zagrijte je, a zatim dodajte mandarine, šećer, limunov sok i gazu sa korom.

Miješajte smjesu sve dok se šećer ne rastopi. Kada sve prokuha, smanjite vatru i kuhajte na laganoj temperaturi oko sat vremena, povremeno miješajući.

Nakon kuhanja, isključite plamen i pustite da se džem ohladi deset minuta.

Džem prelijte u staklene posude, ostavite da se ohlade, a potom ih dobro zatvorite.