Jelo koje se sprema u samo jednoj šerpi: Isprobajte piletinu i krompir na španski način
![Screenshot/Pinch of Yum](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_230508129.jpg?v=1)
Autor recepta ga je opisao kao topao, ugodan, mirisan i skroman prijedlog za večeru koji sadrži (osim očiglednog – piletine i krompira) svježi paradajz, patlidžane, crveni luk, bijeli luk i maslinovo ulje.
Temeljni elementi cijelog obroka su piletina i krompir, jer će to učiniti da se osjećate zadovoljno i nahranjeno. Navodi i da je "pravi spektakl" u ovom receptu domaći paradajz sos - mirisni spoj dinstanog paradajza, patlidžana, crvenog luka, bijelog luka i maslinovog ulja pasiranih u tu bogatu smjesu.
Sastojci:
-
1/2 šolje maslinovog ulja
-
1 veliki crveni luk, narezan
-
3 čehna belog luka
-
5 zrelih paradajza, isječenih na pola
-
1/2 većeg patlidžana, oguljen i narezan na kockice
-
1 i po kašičica soli
-
750 grama pilećih prsa
-
1 veći krompir narezan na kriške
-
so i biber po ukusu
-
1 kašičica višenamenskog začina
-
1/2 šolje svježeg peršunovog lišća
-
hrskavi hljeb ili riža za serviranje
Priprema:
Za sos zagrijte maslinovo ulje u velikoj, dubokoj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte crveni i bijeli luk. Iscijedite sok iz paradajza u šerpu. Dodajte komadiće patlidžana i dinstajte smjesu 5 minuta ili dok sve ne postane supasto i omekšano.
Stavite izvađene polovice paradajza preko sosa, otvorenom stranom prema dole. Krčkajte nekoliko minuta dok paradajz ne omekša. Isjeckajte ih u šerpi i dinstajte još 5-10 minuta.
Prebacite u blender, izmiksajte dok smjesa ne dobije željenu konzistenciju i umiješajte so. Probajte i prilagodite svojim željama.
U istu šerpu dodajte još malo maslinovog ulja i dodajte piletinu i kriške krompira. Pospite solju i biberom i začinima. Pirjajte nekoliko minuta sa svake strane dok ne porumene.
Vratite sos u šerpu, poklopite i dinstajte 10 minuta ili dok piletina i krompir ne budu potpuno skuhani. Pospite svježim peršunom i poslužite uz hrskavi bijeli hljeb ili rižu.