Od mljevenih oraha
154

Jeste li čuli za Vasinu tortu? Tradicionalni balkanski desert koji je nastao kao znak zahvalnosti

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Vasina torta je tradicionalni balkanski desert. Prema legendi, nastala je kao znak zahvalnosti punice prema zetu Vasi iz Paraćina, koji je svoju trudnu suprugu odveo ljekarima u Beč, jer su mu rekli da je trudnoća rizična. Supruga je rodila zdravo dijete, a punica je napravila čuvenu tortu.
Postoji više verzija ove torte, a ovaj recept pronašli smo na kanalu Šta za ručak.

Sastojci za koru su:

  • pet jaja
  • pet kašika šećera
  • jedna vrećica vanilin šećera
  • pet kašika mljevenih oraha
  • jedna kašika brašna
  • 100 mililitara soka od narandže

Sastojci za fil su:

  • 125 mililitara mlijeka
  • 10 kašika šećera
  • jedna vrećica vanilin šećera
  • 250 grama oraha
  • 80 grama čokolade
  • 150 grama maslaca
  • jedna narandža
  • jedna četvrtina limuna
  • 200 grama šlaga ili 200 mililitara vrhnja za šlag

Priprema:

Za koru umutite bjelanca pa kada budete pri kraju, postepeno dodajte žumanca i pet kašika šećera, vanilin šećer i ponovo umutite. Nakon toga dodajte pet kašika mljevenih oraha i jednu kašiku brašna. Smjesu je potom potrebno lagano umutiti ručnom mutilicom.

Kalup za tortu obložite papirom za pečenje pa ulijte smjesu. Koru pecite nekih 20 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Kada je pečena, izvadite je iz kalupa i ostavite da se u potpunosti ohladi.

Za to vrijeme, u jednu šerpu spojite mlijeko, 10 kašika šećera i jedan vanilin šećer te stavite da se kuha dok se šećer ne otopi. Dodajte mljevene orahe, promiješajte pa dodajte maslac i čokoladu.

Miješajte sastojke na laganoj vatri dok se sve ne sjedini pa dodajte žumanca i nastavite miješati. Potom dodajte naribanu koru narandže i sok od jedne četvrtine limuna. Ostavite da se smjesa ohladi, a sokom od narandže prelijte ohlađenu koru.

Dok je fil topao, premažite ga preko kore. Umutite šlag prema uputstvima i stavite ga preko torte. Tortu možete dodatno ukrasiti mljevenim orasima ili istopljenom čokoladom.