Tradicionalna poslastica
49

Jeste li probali pršulju? Zapečenu sutliju za koju vam je potrebno samo četiri sastojka

L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pršulja je zapečena verzija sutlije koja se tradicionalno spremala na šporetu na drva. Također, ona se servirala u zemljanim posudama, ali možete se poslužiti i nekim drugim posudama.
Tradicionalno se pravi od domaćeg mlijeka, ali ukoliko ga ne možete nabaviti, koristite mlijeko s najvećim postotkom masti.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • jedna litra punomasnog ili domaćeg mlijeka
  • jedna šolja šećera
  • 120 grama riže
  • cimet

Priprema:

Za početak u posudu za kuhanje ulijte mlijeko i šećer. Ostavite da kuha na srednje jakoj vatri. Za to vrijeme temeljito operite rižu i dodajte je u posudu kada mlijeko prokuha.

Promiješajte smjesu pa smanjite na nižu temperaturu i ostavite da se kuha nekih sat vremena bez miješanja odnosno dok ne stvori debeli sloj korice. Kada je desert gotov, dodajte cimet. Ako ste veliki ljubitelj cimeta, možete ga dodati zajedno s rižom. Također, možete dodati tokom kuhanja možete dodati i vanilin šećer.