Tradicionalna poslastica
49
Jeste li probali pršulju? Zapečenu sutliju za koju vam je potrebno samo četiri sastojka
L. R.
Foto: Shutterstock
Pršulja je zapečena verzija sutlije koja se tradicionalno spremala na šporetu na drva. Također, ona se servirala u zemljanim posudama, ali možete se poslužiti i nekim drugim posudama.
Tradicionalno se pravi od domaćeg mlijeka, ali ukoliko ga ne možete nabaviti, koristite mlijeko s najvećim postotkom masti.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- jedna litra punomasnog ili domaćeg mlijeka
- jedna šolja šećera
- 120 grama riže
- cimet
Priprema:
Za početak u posudu za kuhanje ulijte mlijeko i šećer. Ostavite da kuha na srednje jakoj vatri. Za to vrijeme temeljito operite rižu i dodajte je u posudu kada mlijeko prokuha.
Promiješajte smjesu pa smanjite na nižu temperaturu i ostavite da se kuha nekih sat vremena bez miješanja odnosno dok ne stvori debeli sloj korice. Kada je desert gotov, dodajte cimet. Ako ste veliki ljubitelj cimeta, možete ga dodati zajedno s rižom. Također, možete dodati tokom kuhanja možete dodati i vanilin šećer.
Možda vas zanima
Hirurg dobio dres Seville
Rakitić presadio kosu, turski hirurg mu vratio sjaj i gustoću iz mladih dana
Vezani članci
Jesenja slastica
Pripremite tiramisu s kestenom: Najukusniji kremasti desert
Jesenji desert