Kraljica prazničnog stola: Napravite mađaricu čija se krema i kore tope u ustima
Na svakoj trpezi bez obzira koliko bila bogata ova je slastica uvijek kraljica stola, onaj posebni kolač koji će zasjeniti sve ostalo što se nudi i za kojim svi posežu i stalno traže još.
Sastojci
KORE
- 50 dkg glatkog brašna
- 20 dkg šećera u prahu
- 2 cijela jaja
- 5 dkg margarina
- 1 vrhnje
- 1 prašak za pecivo
KREMA
- 1 l mlijeka
- 9 dkg oštrog brašna
- 20 dkg šećera
- 20 dkg čokolade
- 1 margarin
GLAZURA
- 15 dkg čokolade za kuhanje
- 12 dkg margarina
- 2 kašike ulja
Priprema
U zdjeli prvo pomiješaj brašno , prašak za pecivo i šećer u prahu ( ako ima grudica u šećeru dobro sve miješati rukama da se grudice razbiju), zatim dodati margarin i razraditi rukama. Dodati razmućena jaja i 2-3 kašike vrhnja i do kraja umijesiti tijesto .
Tijesto podijeliti na pet ili šest (po želji) jednakih dijelova. Razvaljati koru u veličini lima te staviti na papir za pečenje na okrenuti lim. Prije pečenja koru izbockati viljuškom.
Kada se kore ohlade kuhati kremu. U mlijeko staviti čokoladu , pustiti da mlijeko zakipi (miješajući da se čokolada otopi ). Brašno i šećer razmutiti u malo mlijeka i ukuhati kao puding u mlijeko i čokoladu. Kuhati nekoliko minuta , maknuti s vatre i odma u kipuće dodati margarin na listiće i dobro miješati dok se sav margarin ne rastopi.
Kore filati sa vrućom kremom OBAVEZNO. Ostaviti da se mađarica ohladi i staviti neki teret na nju te ostaviti tako najmanje 6 sati .
Na kraju ide čokoladna glazura koju je potrebno kuhati na pari.