Užitak u svakom zalogaju
5

Mnogima omiljena sezonska poslastica: Pečene kestene možete napraviti i kod kuće

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kesten je mnogima omiljena jesenska poslastica, koju uglavnom kupuju kod uličnih prodavača. No, to ne mora biti jedino vrijeme kada možete uživati u njihovom jedinstvenom okusu jer kestene možete napraviti i kod kuće.
Kesten je zdrava poslastica, kojoj nisu potrebni dodatni šećeri. Na 100 grama sadrže nekih 45 grama ugljikohidrata te osam grama vlakana. Priprema pečenih kestena kod kuće je zapravo vrlo jednostavna, a neće vam biti potreban ni poseban alat, a ni sastojci.

Kada je riječ o sastojcima, potrebni su sam kesteni, voda i sol. Od takozvanih kuhinjskih alata bit će vam potrebna šerpa, tepsija, papir za pečenje, oštar nož i jedna kuhinjska krpa.

Da bi dobili savršeno pečene kestene, najprije je potrebno uraditi dvije stvari. Prva stvar je da uz pomoć oštrog noža na sredini svakog kestena zarežete dvije linije u obliku slova križa. Na taj način ćete ih prilikom konzumiranja lakše oguliti.

U šerpu s ključalom vodom i malo soli, stavite ih da se kuhaju nekih pet minuta. Ukoliko se neki sirovi kesten pojavi na površini vode, to je znak da ima crve i potrebno ga je baciti. Nakon kuhanja ga dobro osušite i rasporedite po tepsiji, koju ste obložili papirom za pečenje. Poželjno je da zarezana strana kestena bude okrenuta prema gore.

Pecite ih u zagrijanoj rerni na 200 stepeni nekih pola sata. Spremni su kada se kora počne odvajati. Izvadite ih iz rerne pa prekrijte s krpom i ostavite 15 minuta da odmore. Nakon toga su spremni za konzumiranje.