Ne moraju biti samo čokoladni: Mirisni raspucanci od limuna istovremeno su hrskavi i mekani
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- 300 grama brašna
- jedan prašak za pecivo
- korica od jednog limuna
- sok od jednog limuna
- 100 grama šećera
- dva limun šećera ili kao zamjenu 20 grama šećera
- 100 grama maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi
- šećer u prahu
- jedno jaje
Priprema:
U manjoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a onda naribajte koricu od jednog limuna. U većoj posudi pomiješajte omekšali maslac, šećer i limun šećer. Dodajte jedno jaje pa umutite mikserom.
Sastojke iz manje posude prebaciti u veću posudu i kratko i na najmanjoj brzini umutite mikserom tek toliko da se formira tijesto. Tijesto formirajte u loptu i prekrijte prozirnom folijom te ostavite u frižider barem dva sata.
Nakon toga, papirom za pečenje obložite tepsiju, a rernu uključite na 180 stepeni. U jednu zdjelicu naspite šećer u prahu, a od tijesta formirajte loptice veličine oraha. Potom ih uvaljajte u šećer u prahu i redajte na tepsiju.
Raspucance pecite između 12 i 15 minuta na 180 stepeni. Kada ih izvadite, bit će nešto mekše pa ih je potrebno držati još nekih 15 minuta prije nego što ih želite poslužiti.