Potrebno vam je: 500 mililitara mlake vode, kašičica soli, 850 grama brašna, 700 grama mljevenog junećeg mesa, dvije glavice crnog luka, četiri pune kašike masla, 100 mililitara ulja, kašika suhog začina, pola kašičice bibera, 500 mililitara kiselog mlijeka i čehna bijelog luka.
Priprema
U 750 grama brašna dodati so, promiješati malo rukom pa doljevati vodu i miješati rukom. Potrebno je da se tijesto dobro "izmijesi". Podijeliti na pet jednakih dijelova, svaka loptica ima otprilike 250 grama. Napraviti loptice pa pokriti kesom i krpom te ostaviti da odstoji 30 – 60 minuta. Nikako manje od 30.
Za to vrijeme sitno isjeckati luk, dodati mljeveno meso, suhi začin i biber pa izmiješati rukom. Otopiti puter s uljem na jakoj vatri. Kad provrije skloniti s vatre. Mora da provrije da bi se maslo i ulje dobro sjedinili.
Kad jufke "odmore", razvući svaku na prečnik otprilike 20 centimetara i svaku premazati sa dvije - tri kašike otopljenog masla i ulja. Slagati krugove jedan na drugi dok mažete. Stavite jedan, premažete pa drugi - tako do petog, peti ne mažete. Pospite odozgo brašnom i stavite preko stola neko platno, najbolje bijelo pamučno pa i njega pospite s malo brašna.
Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lijepi na tkaninu. Kada ste naslagali (jedan krug na drugi) i stavili na tkaninu (dok stavljate već će početi da se razvlači). Razvući oklagijom koliko možete, a zatim i rukama do kraja stola.
Kada ste razvukli, isijecite dio koji visi sa stola, zadebljanje odstranite nožem (krajeve). Na ivicu stavite cijelom dužinom 1/5 nadjeva i malo isprskajte sa maslom i uljem. Uvijte jedan krug oko mesa pa isijecite, tako da sad imate tanku i dugačku rolnicu.
Tako uradite do kraja s ostalim tijestom i mesom. Zatim sve rolnice sjeckajte na dužinu tri - četiri centimetra. Dobit ćete male jastučiće. Podmazati pleh prečnika 35 centimetara pa slagati u krug isjeckane kvadratiće, jastučiće pa ih premazati ostatkom masla i ulja.
Dok motate, rerna se grije na 250 stepeni. Kada sve poslažete i premažete, stavite da se peče dok ne porumeni. Kad je pečeno, nasjeckajte bijeli luk i jogurt pa pospite preko vrelih mantija. Ostavite 10 minuta poklopljeno drugom tepsijom da odstoji pa poslužite poslije 10 minuta.