Sočni i mekani
0

Nešto drugačiji recept: Isprobajte čupavce punjene džemom od jagoda

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ako želite isprobati neki novi recept, a opet ne želite mnogo rizikovati s različitim okusima, svakako biste trebali isprobati čupavce punjene džemom od jagode.
Naravno, džem od jagode možete zamijeniti i nekim drugim džemom s okusom šumskog voća, marelice, višnje ili šipka.

Sastojci:

  • 350 grama glatkog brašna
  • 250 grama maslaca sobne temperature
  • 400 grama šećera
  • četiri jajeta
  • 220 mililitara mlijeka
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 200 grama tamne čokolade
  • 400 grama kokosa
  • 50 grama džema od jagoda

Priprema:

Uključite rernu na 160 stepeni, a za to vrijeme pripremite biskvit. Uzmite dvije tepsije ili dva kalupa i obložite ih papirom za pečenje pa premažite s malo maslaca i pospite s malo brašna.

U većoj posudi umutite 200 grama maslaca i šećer dok ne dobijete mekanu smjesu. Na kraju dodajte jaja i dodatno umutite. U drugoj posudi prosijte brašno pa pomiješajte sol i prašak za pecivo.

U posudu s maslacem i jajima postepeno i naizmjenično sipajte brašno i mlijeko pa mutite. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela pa sipajte u tepsije. Stavite ih u rernu i pecite 30 minuta. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen. Kada je gotovo, ostavite da se biskvit ohladi.

Potom izvadite biskvite i jedan premažite džemom pa drugim biskvitom pritisnite prvi. Kolač narežite na željeni oblik. Na pari istopite čokoladu s malo maslaca. Dok se čokolada istopi, u jednu posudu sipajte kokos. Biskvit umočite u čokoladu pa uvaljajte u kokos. Ostavite da se sastojci povežu i da se kolač ohladi.